Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η προανάρτηση στην Αθήνα – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες


Με προανάρτηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο, κατά την κτηματογράφηση στον Δήμο Αθηναίων θα ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς οι προαναρτήσεις αναμένεται να δημοσιευθούν τη Μεγάλη Δευτέρα.

Όπως επεσήμανε η διευθύντρια της Νομικής Διεύθυνσης Κτηματογράφησης, Ελεονώρα Ανδρεαδάκη, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε στην ΕΡΤ1, «Όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις για το κτηματολόγιο το 2008, πρέπει να μπουν στο Taxisnet, για να εντοπίσουν το ακίνητό τους, να δουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης».

Οι ιδιοκτήτες, που έχουν υποβάλλει τέτοιου είδους δηλώσεις, έχουν περιθώριο να μπουν στο σύστημα και να ελέγξουν για τυχόν λάθη μέσα σε διάστημα δύο μηνών, με εναρκτήρια ημερομηνία την 22η Απριλίου (Μ. Δευτέρα), όπως τόνισε η κ. Ανδρεαδάκη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «βρισκόμαστε σε πλήρη εξέλιξη της κτηματογράφησης, ο καθένας από εμάς που έχει ένα ακίνητο θα πρέπει να μπει οπωσδήποτε στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου και, μέσω της μηχανής αναζήτησης, να βρει σε ποιο στάδιο της κτηματογράφησης βρίσκεται η περιοχή, όπου βρίσκεται το ακίνητό του».



«Όλοι θα πρέπει να το ελέγξουν. Είμαστε σε πλήρη εξέλιξη, δεδομένου ότι υποβάλλονται δηλώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα, επομένως θα πρέπει να συγκεντρώσουμε τα δικαιολογητικά μας, για να υποβάλουμε τη δήλωσή μας. Πρέπει να βρούμε το συμβόλαιο του ακινήτου, το πιστοποιητικό μεταγραφής και να εντοπίσουμε το ακίνητο», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα στάδια της διαδικασίας υποβολής δήλωσης ακινήτου στο Κτηματολόγιο θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά, μέσω του site της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», www.ktimatologio.gr, με τη χρήση των κωδικών του Τaxisnet και θα διαρκέσει δύο μήνες.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων, θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν e-mails και sms, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να ειδοποιούνται για την έναρξη της διαδικασίας προανάρτησης από την επόμενη εβδομάδα.

Οι πολίτες που έχουν απορίες ή χρειάζονται διευκρινίσεις μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-0 10.10.10 και στην ιστοσελίδα www.ktimatologio-athina.gr, ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθήνας (Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Γαλατσίου). Σημαντικό είναι να διευκρινιστεί ότι, για την περίπτωση της Αθήνας, η διαδικασία της προανάρτησης θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου.

Στόχος της διαδικασίας της προανάρτησης, που δοκιμάζεται για πρώτη φορά, είναι να ενημερωθούν τα στοιχεία για τυχόν προφανή λάθη (λ.χ. ορθογραφικά) ή απλές αλλαγές (λ.χ. σε μια διεύθυνση, ένα e-mail, ένα τηλέφωνο), καθώς η βάση δεδομένων είναι ενήμερη για τις ιδιοκτησιακές αλλαγές από το 2008 έως σήμερα.

Σημειώνεται ότι, η συμμετοχή στη διαδικασία της προανάρτησης δεν είναι υποχρεωτική. Σε αυτή τη φάση, οι πολίτες διορθώνουν μόνο τα δικά τους στοιχεία. Δεν μπορούν να δουν τυχόν «επικαλύψεις» (διεκδικήσεις άλλων), ούτε να υποβάλουν ενστάσεις.

Το δικαίωμα αυτό θα έχουν μόνο κατά τη διαδικασία της ανάρτησης, η οποία θα ξεκινήσει τέσσερις μήνες μετά το τέλος της προανάρτησης.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το Κτηματολόγιο

(ΤΕ 17/4/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!