Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας όλο το καλοκαίρι * Κλειστά τα εποχικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος * Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021 * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 3 Ιουνίου * Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου κυριακάτικες αγορές και εμποροπανηγύρεις * Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

2/4/19

Διαγραφή χιλιάδων ονομάτων από τις λίστες των υποψηφίων για συνταξιοδότηση


Στη διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων για συνταξιοδότηση έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εργασίας όπως κατήγγειλε πρώτος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης και επιβεβαίωσε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, Αντώνης Νικολόπουλος.

Η αποκάλυψη της παρέμβασης που έχει γίνει «κεντρικά» όπως εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος, έγινε μετά από καταγγελίες εργαζομένων στο ΙΚΑ που έγιναν δέκτες παραπόνων από πολίτες οι φάκελοι των οποίων εμφανίζονταν στο σύστημα ως κλεισμένοι - είχε, δηλαδή, εκδοθεί η απόφαση για συνταξιοδότησή τους - αλλά στην πραγματικότητα είχαν μεταφερθεί σε ένα αδρανές περιβάλλον προκειμένου να μην εμφανίζονται ως εκκρεμείς.

Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν το δεύτερο εξάμηνο το 2018 με τον κ. Νικολόπουλο να αποκαλύπτει ότι κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι φάκελοι έχουν υποστεί τέτοια παρέμβαση.Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γιάννη Βρούτση η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου η σημερινή ηγεσία του υπ. Εργασίας να δείχνει στην Τρόικα ότι υπάρχει μείωση στον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για συνταξιοδότηση.

Το ακόμα πιο εξοργιστικό και ενδεχομένως ποινικά κολάσιμο είναι ότι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ, «υπήρξε ηλεκτρονικό κλείσιμο εκκρεμών αιτήσεων που είχε γίνει κεντρικά με χρήση κωδικών συναδέλφων χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και εν αγνοία τους».

«Η δημόσια τοποθέτησή μου ότι είναι παράνομη και καταχρηστική ενέργεια πρέπει από μόνη της να ευαισθητοποιήσει τη δικαιοσύνη» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης προαναγγέλλοντας ότι «θα ξανακάνω ερώτηση στη Βουλή που θα περιλαμβάνει την αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου».

Πώς αποκαλύφθηκε η παρέμβαση

«Είχαμε καταγγελίες από το τμήμα απονομής συντάξεων ότι το δεύτερο εξάμηνο το 2018 υπήρξε ηλεκτρονικό κλείσιμο εκκρεμών αιτήσεων που είχε γίνει κεντρικά με χρήση κωδικών συναδελφων χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και εν αγνοία τους» εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ.

Η παρέμβαση, κατά τον ίδιο, έγινε «κεντρικά» από το πληροφοριακό σύστημα. «Υποθέσεις εκκρεμείς που είχαν κάποιο έλλειμμα ως προς τα δικαιολογητικά ή στα στοιχεία έφυγαν από το περιβάλλον των εκκρεμοτήτων και το πήγαν σε ένα αδρανές περιβάλλον σαν να μην φαίνεται και να μην παρουσιάζεται ως εκκρεμότητα. Όταν ο ασφαλισμένος προσκόμιζε το δικαιολογητικό που έλειπε τότε η αίτηση εμφανιζόταν ξανά και πήγαινε στις αιτήσεις που ήταν σε εκκρεμότητα» εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος.

Όπως διευκρίνισε «οι συνάδελφοί μου στο τμήμα των απονομών ουδέποτε έκλεισαν τέτοιους φακέλους γιατί δεν είχαν την αρμοδιότητα».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι κρατικό μυστικό ο αριθμός των εκκρεμοτήτων. Τον ακριβή αριθμό δεν τον γνωρίζουμε. Λέμε πάνω από 90.000, το υπουργείο 45.000. Η πραγματικότητα ότι απτά στοιχεία δεν έχουμε και αυτό είναι πρωτόγνωρο» έκλεισε την παρέμβαση του ο κ. Νικολόπουλος.

Πηγή: protothema.gr (ΤΡ 2/4/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!