Πλέονασμα €916 εκατ. στο πεντάμηνο του 2019 * Αυξήθηκαν κατά 2,1% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ * Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 1,45 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου * Εργάνη: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στο 5μηνο * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

7/4/19

Ασφαλιστικό «χαράτσι» και για συνταξιούχους


Εισφορές 20,2% θα πρέπει να καταβάλλουν και οι συνταξιούχοι που αμείβονται με απόδειξη δαπάνης.

Οπως οι εργαζόμενοι, έτσι και οι συνταξιούχοι, εφόσον κόβουν το σχετικό δελτίο για υπηρεσία την οποία παρείχαν σε εργοδότη, θα πρέπει να καταβάλλουν τις εν λόγω εισφορές.

Συγκεκριμένα, οι εισφορές 20,28% (13,33% για σύνταξη και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη) επιβάλλονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού μετά την παρακράτηση φόρου 20% και τέλους χαρτοσήμου 3,6%.

Οι εισφορές αυτές παρακρατούνται από όσους παρέχουν υπηρεσία, αλλά τις καταβάλλει ο εργοδότης.

Οποιος εργοδότης δεν τις δηλώσει εμπρόθεσμα ή δεν τις καταβάλει εμπρόθεσμα βαρύνεται με πρόστιμο 3% για κάθε μήνα καθυστέρησης.Η έναρξη

Τις ασφαλιστικές κρατήσεις πρέπει να τις καταβάλλουν γενικότερα εκείνοι που πληρώνονται με τον συγκεκριμένο τρόπο από την 1η Φεβρουαρίου 2019, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ακόμα κι αν παράλληλα απασχολούνται είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως και τα δύο, κι έτσι ήδη ασφαλίζονται και καταβάλλουν εισφορές.

Ετσι, θα τις καταβάλλουν και οι συνταξιούχοι, ακόμα κι αν παράλληλα αποκτούν εισόδημα (εκτός από τη σύνταξή τους) ως ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. αν είναι μέλη εταιρίας) ή ως μισθωτοί.

Εξαιρούνται μόνο από τη δυνατότητα να κόψουν απόδειξη δαπάνης όσοι εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης πάνω από 10.000 ευρώ ετησίως.

Με άλλα λόγια, μπορεί να κοπεί απόδειξη δαπάνης μόνο για ετήσιο εισόδημα (από απόδειξη δαπάνης) έως 10.000 ευρώ.

Για εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, πρέπει να κοπεί είτε «μπλοκάκι» (δελτίο παροχής υπηρεσιών) είτε να υπάρξει πρόσληψη του αμειβομένου ως μισθωτού.

Εάν οι αμειβόμενοι με τίτλο κτήσης ασκούν ταυτόχρονα και άλλη δραστηριότητα, μισθωτή ή μη μισθωτή, υπάγονται στη διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών. Δεν ισχύει ελάχιστο πλαφόν εισφοράς και το ποσοστιαίο ασφάλιστρο εφαρμόζεται στην όποια καθαρή αμοιβή. Αντίθετα, ισχύει το ανώτατο πλαφόν στο ασφαλιστέο εισόδημα, που είναι πλέον οι 6.500 ευρώ τον μήνα. Αν για το ίδιο χρονικό διάστημα εκδίδονται για τον ίδιο ασφαλισμένο περισσότερα του ενός παραστατικά, από διαφορετικό «εργοδότη», τα όρια εφαρμόζονται αυτοτελώς για κάθε εκδιδόμενο παραστατικό.

Οπως διευκρινίζεται στη σχετική εγκύκλιο, οι εισφορές πληρώνονται «μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του παραστατικού μήνα».

(ΚΥ 7/4/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!