Πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

7/4/19

ΑΑΔΕ: Αυτοματοποιείται η διαδικασία των κατασχέσεων


Είναι Παρασκευή απόγευμα και ο φορολογούμενος πηγαίνει σε ΑΤΜ προκειμένου να κάνει ανάληψη ενός χρηματικού ποσού από τον μισθό του που έχει κατατεθεί την ίδια ημέρα. Στην οθόνη του ATM εμφανίζεται μήνυμα ότι η συναλλαγή του δεν μπορεί να εκτελεστεί. Πηγαίνει σε δεύτερο ΑΤΜ θεωρώντας ότι κάποια βλάβη θα υπάρχει στο πρώτο. Διαπιστώνει ότι εμφανίζεται το ίδιο μήνυμα. Αρχίζει να υποπτεύεται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Μετά από τηλεφώνημα στο call center της τράπεζάς του πληροφορείται ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό έχει τεθεί δέσμευση λόγω κατασχετηρίου από το δημόσιο. Από εκείνη την ώρα ξεκινά ένας πραγματικός γραφειοκρατικός γολγοθάς.Αν και ισχύει ειδικό ακατάσχετο όριο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό ανά φορολογούμενο για ποσό έως 1.250 ευρώ μηνιαίως, για να τηρηθεί ο συγκεκριμένος περιορισμός στην κατάσχεση ο οφειλέτης συνήθως ταλαιπωρείται. Σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλέτες έχουν δηλώσει τον σχετικό λογαριασμό στο taxisnet αλλά η τράπεζα προχωρά στην κατάσχεση του συνόλου του ποσού. Για να τηρηθεί το ακατάσχετο, ο φορολογούμενος συνήθως ταλαιπωρείται καθώς πρέπει να μεταβεί στην εφορία προκειμένου να λάβει μια ειδική βεβαίωση την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίσει στην τράπεζα που τηρείται ο λογαριασμός για να απελευθερωθεί το ακατάσχετο ποσό. Ακόμη και με την προσκόμιση της βεβαίωσης, όμως, η διαδικασία άρσης της κατάσχεσης και σεβασμού του ακατάσχετου ορίου δεν είναι αυτόματη. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου φορολογούμενος-οφειλέτης που ζει στην Αθήνα αλλά είχε ανοίξει τον λογαριασμό που δήλωσε ως ακατάσχετο στη Θεσσαλονίκη και η τράπεζα τον ενημέρωσε ότι θα πρέπει να μεταβεί στο κατάστημα που είχε ανοίξει τον τραπεζικό λογαριασμό για να απελευθερωθεί το ακατάσχετο ποσό! Θα έπρεπε δηλαδή να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη. Το τελευταίο έτος οι διαδικασίες για την τήρηση του ακατάσχετου ορίου αλλά και για την απελευθέρωση τραπεζικών λογαριασμών από κατασχέσεις έχουν επιταχυνθεί και βελτιωθεί. Μένουν, όμως, πολλά ακόμη να γίνουν.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η διαδικασία των κατασχέσεων πρόκειται να αυτοματοποιηθεί και να κεντρικοποιηθεί πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι από την εντολή της εφορίας για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και μετά όλη η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα. Το μεγάλο βήμα, ωστόσο, που μελετάται είναι να αυτοματοποιηθεί και η διαδικασία άρσης των κατασχέσεων η οποία, όπως αναφέρθηκε, ταλαιπωρεί τους οφειλέτες. Στην τελική του φάση, το σχετικό έργο θα επιτρέπει την άμεση άρση των κατασχέσεων όταν ο φορολογούμενος εξοφλήσει πλήρως την οφειλή του ή την εντάξει σε ρύθμιση την οποία θα τηρήσει.

Πηγή (ΚΥ 7/4/19)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Πώς θα αποφύγετε τις κατασχέσεις από την ΕφορίαΔείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!