Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργεί το «ηλεκτρονικό λογιστήριο»


Μπαίνει τέλος στα χάρτινα τιμολόγια καθώς και στα χειρόγραφα βιβλία από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πρόκειται να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου για το «ηλεκτρονικό λογιστήριο».

Στην έκθεση της ΑΑΔΕ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο «ηλεκτρονικό λογιστήριο», μέτρο που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις σχέσεις των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με τις εφορίες.

Περισσότεροι από 1 εκατ. μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα θα απαλλαγούν από χρονοβόρες υποχρεώσεις όπως της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών, ενώ τα βιβλία των επιχειρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι τελειώνουν και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ ηλεκτρονικά θα είναι και τα τιμολόγια αντικαθιστώντας τα σημερινά χάρτινα.



Πώς θα λειτουργεί
Το «ηλεκτρονικό λογιστήριο», που έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στις συναλλαγές των επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα λειτουργεί πάνω σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων, θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία, όσο και στο Τaxisnet.

Η εφαρμογή θα περιέχει:

  • Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται λεπτομερώς όλα τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών
  • Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται αναλυτικά οι δαπάνες της επιχείρησης
  • Ειδική φόρμα με στήλες θα εμφανίζεται το άθροισμα εσόδων και δαπανών, για κάθε ημέρα, καθώς και για κάθε μήνα, για το τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης

(ΤΕ 3/4/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!