Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Τα τρία δώρα που φέρνουν οι κάλπες σε συνταξιούχους και οφειλέτες του Δημοσίου


Η κυβέρνηση ενόψει εκλογών σχεδιάζει τρία συγκεκριμένα μέτρα για συνταξιούχους και οφειλέτες σε Ταμεία και Εφορία.

Να τα δούμε αναλυτικά.

Συντάξεις χηρείας

Η κυβέρνηση επιθυμεί έστω και στο παρά ένα των εκλογών να διορθώσει τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου σε χήρες που δεν συμπλήρωναν τα 55. Αυτό πάει σε κατάργηση. Αυτό το όριο αφορά σε συντάξεις χηρείας που χορηγήθηκαν σε δικαιούχους/ες συζύγους για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Ο νόμος ορίζει σήμερα ότι «μεταφορά» και χορήγηση διά βίου σύνταξης χηρείας δικαιούνται μόνον οι επιζώντες σύζυγοι, οι οποίοι τη στιγμή του θανάτου του εκλιπόντος ήταν πάνω από 55 ετών.

Όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για μια 3ετία τουλάχιστον. Όμως όσες χήρες ήταν τη στιγμή του θανάτου 52-55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά, ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας για μια 3ετία. Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67 ετών.

Το ίδιο σύστημα ισχύει και για χήρες που ήταν κάτω από 55 τη στιγμή του θανάτου, αλλά θα έχουν συμπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Κι αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξη διά βίου όταν γίνουν 67 ετών. Όλα αυτά μπήκαν σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά. Μετά από μπαράζ αντιδράσεων, η κυβέρνηση βλέπει την αναστολή του μέτρου με ρήτρα ανεργίας.



Σπάσιμο ακατάσχετου

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει κλιμακωτή αύξηση του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει κάθε φορολογούμενος στο Taxisnet. Η εξέλιξη αυτή θα στηρίζεται ανάλογα με την πορεία αποπληρωμής των οφειλών του. Τώρα το όριο είναι στα 1.250 ευρώ. Δηλαδή πάνω από αυτό το ποσό ο οφειλέτης δεν προστατεύεται και ο λογαριασμός παγώνει. Κατά την ΑΑΔΕ, αν ο φορολογούμενος έχει αποπληρώσει μέρος της οφειλής του, το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται.

Η όλη εξέλιξη θα έρθει σε πλήρη εφαρμογή από τα τέλη του επόμενου μήνα, μετά από έμπρακτη απόδειξη από τον οφειλέτη, ότι άρχισε να εξοφλεί. Στην περίπτωση που κάποιος πλήρωσε 500 ευρώ, θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του ποσό 1.500 ευρώ.

Ρύθμιση χρεών

Έρχεται και η ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή την Εφορία. Στα ταμεία αφορά 900.000 άτομα, με κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής» και «περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%». Η αποπληρωμή θα γίνεται σε έως 120 δόσεις. Η κύρια οφειλή θα περικοπεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλομένων με βάση τον Ν. 4387/16», αφορά ενεργούς και μη ενεργούς και εξαιρούνται μόνο όσοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Προοπτική είναι να δοθεί ανάσα και προοπτική σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά και ώθηση στην αγορά. Οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν ως και σε 10 χρόνια τις οφειλές τους. Πρώτα, κατά τον Τάσο Πετρόπουλο, θα γίνει ο επανυπολογισμός. Στη συνέχεια, από τα νέα ποσά που θα προκύψουν, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ποσά άνω των 6.000 ευρώ και όσοι αγρότες έχουν ποσά άνω των 3.600 ευρώ θα μπορούν να εξοφλήσουν σε 120 δόσεις.

Οι δόσεις για τους υπολοίπους θα καθοριστούν με βάση το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης, που καθορίζεται στα 50 ευρώ για τους ασφαλισμένους σε πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και στα 30 ευρώ για τους αγρότες.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα χρέη ως και το 2018.

Ο επανυπολογισμός δεν είναι βέβαιος για τους επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ, ωστόσο και αυτοί θα μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις με μόνο περιορισμό το ελάχιστο ποσό των 50 ευρώ τον μήνα.

Τα βήματα της ρύθμισης είναι τα εξής:

1. Αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργεί για τον σκοπό αυτόν, όπου με χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ θα ενημερώνονται και για το ποσό της οφειλής τους.
2. Με την αίτηση θα γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα επανυπολογισμός της οφειλής και θα προκύπτει το νέο ποσό.
3. Μετά τον επανυπολογισμό, ο οφειλέτης, αφού ενημερωθεί για το νέο ποσό, θα βλέπει τον αριθμό των δόσεων που του αναλογούν και το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να πληρώνει θα πρέπει να δηλώσει ότι συναινεί. Αυτομάτως θα εντάσσεται στη ρύθμιση.




«Όχι» στο Δώρο

Σε 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την καταβολή του κομμένου δώρου Πάσχα ή του επιδόματος αδείας. Ο μέσος όρος θα ήταν 250 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και 200 ευρώ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ο κ. Πετρόπουλος τη φράση «Θα δώσουμε ό,τι μπορούμε…» την άλλαξε όταν ο κ. Τσακαλώτος τον άδειασε…

Να τονισθεί ότι «για την επιστροφή όλων των δώρων σε συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στους δημοσίους υπαλλήλους απαιτούνται περίπου 2,5-2,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, για κύριες συντάξεις έως 1,5 δισ. ευρώ, για επικουρικές έως 550 εκατ. ευρώ και για δημοσίους υπαλλήλους έως 700 εκατ. ευρώ». Άλλοι τονίζουν ότι «το κόστος για τους συνταξιούχους θα μπορούσε να συμψηφιστεί με το ποσό της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων».

Πηγή: Παρασκήνιο (ΚΥ 7/4/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!