Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Τελευταία ευκαιρία για τα αυθαίρετα - Τι πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε τα πρόστιμα


Εκπνέει την επόμενη Δευτέρα 8/4 η προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων στον σχετικό νόμο με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με πολεοδομικές παρεμβάσεις έχουν μία εβδομάδα στη διάθεσή τους για να έρθουν σε συνεννόηση με τον μηχανικό τους, να υποβάλουν στο ηλεκτρονικό σύστημα την αίτηση υπαγωγής και να πληρώσουν το προβλεπόμενο παράβολο (στις περισσότερες περιπτώσεις κοστίζει 500 ευρώ), ώστε να διασφαλίσουν έκπτωση 10% επί του προστίμου που προβλέπει ο νόμος. Περαιτέρω μείωση προστίμου κατά 10% επιτυγχάνεται όταν ο αιτών υποβάλλει μελέτη στατικής επάρκειας.

Αντίθετα, αν δεν δοθεί παράταση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι που φαντάζει και το πιθανότερο, από την Τρίτη 9 Απριλίου θα αρχίσει η τρίτη φάση δηλώσεων των πολεοδομικών παραβάσεων με «φουσκωμένα» πρόστιμα. Συγκεκριμένα, από τις 9 Απριλίου έως τις 8 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν πρόστιμα προσαυξημένα κατά 10%.



Αντίστοιχα, όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε τακτοποίηση μετά τις 8 Οκτωβρίου και έως τις 9 Νοεμβρίου θα έχουν προσαυξήσεις στα πρόστιμα κατά 20%. Επίσης, το πρόστιμο αυξάνεται κατά 10% εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.

Το πρόστιμο μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου, ενώ σε περίπτωση καταβολής 30% του προστίμου σε έναν μήνα από την υπαγωγή παρέχεται έκπτωση 10% επί του προστίμου. Αντίθετα, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης, τότε το ανεξόφλητο ποσό της δόσης προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Εκπτώσεις

Ο νόμος προβλέπει επίσης εκπτώσεις για μία σειρά από παρεμβάσεις στα αυθαίρετα, όπως εργασίες στατικής ενίσχυσης και ενεργειακή αναβάθμιση. Ειδικότερα, εάν για την υπαγωγή αυθαιρέτων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης με την εκπόνηση στατικής μελέτης, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3, κατά 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 και κατά 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1.

Μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση. Πέρα από αυτό, εάν για την υπαγωγή αυθαιρέτων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες προσαρμογής: α) με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Αυθαίρετων Κατασκευών ή β) με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ή του Περιφερειακού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ή του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις σε διατηρητέα κτίρια, τότε το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά το κόστος των εργασιών προσαρμογής και μέχρι 50% αυτού, εξαιρουμένου του παραβόλου, εφόσον προσκομιστεί βεβαίωση της επιτροπής ή των συμβουλίων ότι οι εργασίες προσαρμογής υλοποιήθηκαν προσηκόντως.

Πώς υπολογίζονται «λυπητερή» και παράβολο

Ο υπολογισμός του προστίμου δεν είναι απλή υπόθεση και χρειάζεται οπωσδήποτε η βοήθεια μηχανικού, ο οποίος θα υποβάλει στο ηλεκτρονικό σύστημα την αίτηση υπαγωγής. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση το εμβαδόν της επί την τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών, επί τον συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές των σχετικών ενδείξεων - τετραγωνιδίων, όπου απαιτούνται, ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου (τετραγωνικά μέτρα επί 15% επί τιμή ζώνης επί συντελεστές τετραγωνιδίων).

Οσον αφορά στο παράβολο που καταβάλλεται για την υπαγωγή στη ρύθμιση, διαμορφώνεται στα 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., στα 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., στα 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ., ενώ φτάνει τα 10.000 ευρώ για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ. Οι πολύ μικρές παραβάσεις τακτοποιούνται μόνο με την πληρωμή του παραβόλου.




Η διαδικασία για υποβολή της δήλωσης

Σημειώνεται ότι το παράβολο δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση. Επίσης, «παγώνουν» για δύο χρόνια οι δόσεις του προστίμου για τους μακροχρόνια ανέργους και τους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι οποίοι θα πληρώσουν μόνο το παράβολο. Οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλουν το 30% του προστίμου για την τακτοποίηση της κύριας κατοικίας τους, ενώ οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος το 20%.

Πηγή: Δημοκρατία (ΔΕ 1/4/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!