Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Ποιοι πρέπει να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις


Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία οι στρατευμένοι κάτοικοι μικρών χωριών, πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι περιστασιακά απασχολούμενοι) έχουν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές τους.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν εξαιρεθεί και από τη συλλογή αποδείξεων που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο. Για να εξασφαλίσουν φέτος την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ, θα έπρεπε το 2018 να είχαν μαζέψει χάρτινες αποδείξεις για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους.



«Χαράτσι»

Οσοι δεν τήρησαν την υποχρέωση αυτή, και όχι μόνο δεν έχουν κρατήσει τις χάρτινες αποδείξεις αλλά ούτε πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές συναλλαγές που μετρούν στο αφορολόγητο, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Οι κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται από το μέτρο του πλαστικού χρήματος, αλλά όχι από τη συλλογή αποδείξεων που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου είναι οι εξής:

• Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, δηλαδή γεννηθέντες έως την 31η Δεκεμβρίου 1948.

• Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

• Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

• Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή.

• Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

• Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

• Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).




Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία φορολογούμενος που υπάγεται σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες δεν έχει μαζέψει την απαιτούμενη αξία χάρτινων αποδείξεων (αξία ίση με συγκεκριμένο ποσοστό επί του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος), τότε για το ποσό της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που μάζεψε και της αξίας των αποδείξεων που θα έπρεπε να είχε μαζέψει θα πληρώσει επιπλέον φόρο εισοδήματος που θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%.

Πηγή: Δημοκρατία (ΠΑ 5/4/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!