ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία 6μηνων εντόκων την Τετάρτη 28/8 * 1,686 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούνιο * Μείωση των εξαγωγών κατά 9% τον Ιούνιο * Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

1/4/19

Ποιους φορολογούμενους συμφέρει να υποβάλουν αμέσως τη φορολογική δήλωση (upd)


Τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων - φυσικών προσώπων μπορούν να επισπεύσουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν φέτος πιστωτικό εκκαθαριστικό υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν φέτος το ένα εκατομμύριο και στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και πολλές γυναίκες φορολογούμενοι - σύζυγοι που φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν το δικό τους, ξεχωριστό εκκαθαριστικό.

Συμφέρον να υποβάλουν αμέσως τη φορολογική δήλωση έχουν οι φορολογούμενοι που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

- οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από έκτακτη και περιστασιακή απασχόληση και αμείφτηκαν το 2018 με το λεγόμενο τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη δαπάνης). Με δεδομένο ότι στην αμοιβή από τίτλο κτήσης γίνεται παρακράτηση φόρου εισοδήματος ύψους 20% και η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης γίνεται με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, δηλαδή με αφορολόγητο όριο, προκύπτει επιστροφή σχεδόν του συνόλου του ποσού φόρου εισοδήματος που παρακρατήθηκε από τον φορολογούμενο. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες από άλλες πηγές τότε το ποσό που θα του επιστραφεί από τον φόρο του τίτλου κτήσης εξαρτάται από το ύψος του συνολικού του εισοδήματος. Για παράδειγμα, ένας άνεργος παρείχε εκτάκτως υπηρεσίες το 2018 σε μια επιχείρηση και έλαβε συνολική αμοιβή ύψους 3.000 ευρώ. Πληρώθηκε με τίτλο κτήσης και του παρακρατήθηκε φόρος εισοδήματος 20% δηλαδή 600 ευρώ. Με δεδομένο ότι δικαιούνται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ ως φορολογούμενος με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, το σύνολο των 600 ευρώ που του παρακρατήθηκε θα του επιστραφεί λίγες εβδομάδες μετά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης- οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόμενο και μπλοκάκι. Πρόκειται για "ελεύθερους επαγγελματίες" με έως και τρεις πελάτες ή που τουλάχιστον το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν πελάτη με τον οποίο διαθέτουν και έγγραφη σύμβαση και δεν έχουν άλλο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Επίσης προϋπόθεση για να φορολογηθεί ως μισθωτός ο παραπάνω φορολογούμενος είναι να έχει ως επαγγελματική έδρα την κατοικία του. Στους φορολογούμενος που εργάζονται ως μισθωτοί με μπλοκάκι γίνεται από τους εργοδότες τους παρακράτηση φόρου 20% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Επειδή όμως φορολογούνται ως μισθωτοί, δηλαδή δικαιούνται την έκπτωση φόρου των μισθωτών που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης τους επιστρέφεται μέρος ή και το σύνολο του φόρου που τους παρακρατήθηκε. Συγκεκριμένα για ετήσιο καθαρό εισόδημα (με αφαιρεμένες τις ασφαλιστικές εισφορές) έως περίπου 8.500 ευρώ τους επιστρέφεται το σύνολο του φόρου που τούς παρακρατήθηκε. Το ποσό που τους επιστρέφεται περιορίζεται όσο αυξάνεται το εισόδημα από το μπλοκάκι και μηδενίζεται περίπου στα 31.000 ευρώ εισόδημα.

- οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν αναπηρία άνω του 67%. Οι φορολογούμενοι της συγκεκριμένης κατηγορίας δικαιούνται έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Έτσι εφόσον του έχει παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος μισθωτών υπηρεσιών ή είναι συνταξιούχοι που τους παρακρατήθηκε φόρος τότε λαμβάνουν επιστροφή φόρου ύψους 200 ευρώ

- όσοι φορολογούμενοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο, όπως είναι οι δωρεές και χορηγίες προς το δημόσιο. Προφέρει έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης.

- οι γυναίκες σύζυγοι που είναι μισθωτές και στις οποίες με την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει συνήθως επιστρεφόμενο ποσό μερικών δεκάδων ευρώ λόγω τεχνικής διαφοράς μεταξύ του ποσού του φόρου εισοδήματος που τους παρακρατήθηκε και του φόρου εισοδήματος που τους αναλογεί. Με δεδομένο ότι από φέτος κάθε σύζυγος θα λάβει το δικό του εκκαθαριστικό, το επιστρεφόμενο ποσό θα φανεί στον τραπεζικό λογαριασμό που κάθε σύζυγος θα δηλώσει στη φορολογική δήλωση. Μάλιστα, συμφέρει αυτή την κατηγορία φορολογουμένων η υποβολή της δήλωσης νωρίς, καθώς ακόμη και στην περίπτωση που για τον σύζυγο προκύπτει οφειλή φόρου, αυτή ούτως ή άλλως θα εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο.

Υπολογίζεται ότι η πρώτη επιστροφή φόρων εισοδήματος μπορεί να διενεργηθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Πηγή (ΔΕ 1/4/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!