ΕΡΓΑΝΗ: Πάνω από 130.000 νέες θέσεις εργασίας στο ενδεκάμηνο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία δωδεκάμηνων εντόκων €625 εκατ. την Τετάρτη 11/12 * Στα 1,629 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% στο 9μηνο για την ελληνική οικονομία * ΕΦΚΑ: Στα 1.166,76 ευρώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα * ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,1% στον όγκο των λιανικών πωλήσεων τον Σεπτέμβριο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

17/4/19

Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 60 αντί στα 62


Έως και δύο χρόνια θα μπορούν να γλυτώσουν για τη συνταξιοδότησή τους χιλιάδες ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ που αποχωρούν έχοντας χρόνο διαδοχικής ή/και παράλληλης ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με την εν λόγω εγκύκλιο ωφελούμενοι είναι ασφαλισμένοι 60 – 62 ετών που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης και απορρίφθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Στην ουσία αποσαφηνίζεται ότι το όριο ηλικίας που δεν απορρίπτει ο ΟΑΕΕ ως τελευταίο ταμείο την αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά τη διαβιβάζει σε άλλο ταμείο, είναι το 60ό και όχι το 62ο έτος, με την προϋπόθεση ο ασφαλισμένος να έχει και χρόνο ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ, ώστε να θεμελιώνει τη συνταξιοδότηση με τις ειδικές διατάξεις που ίσχυαν στο ταμείο των μισθωτών. Με τη νέα εγκύκλιο μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση συνταξιοδότησης για να λάβει σύνταξη, με την επισήμανση ότι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής της νέας αίτησης.Το έγγραφο αναφέρει ότι οι οδηγίες εφαρμόζονται αναδρομικά για συνταξιοδοτικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου και μετά, δηλ. από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, καθώς και όσα είναι σε εκκρεμότητα.

Χρήση των νέων δεδομένων μπορούν να κάνουν δύο κατηγορίες ασφαλισμένων:

- Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου του 2015 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με βάση τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.

- Γυναίκες μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και είχαν συμπληρώσει παράλληλα 5.500 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή 18,4 έτη ασφάλισης μέχρι τις 31/12/2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρ. ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ μπορούν πλέον να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62.

(ΤΕ 17/4/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!