ΕΛ.ΑΣ.: Επιστροφή πινακίδων-αδειών κυκλοφορίας λόγω εκλογών * Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα έως το Σάββατο 25/5 * Ελεύθερα τα διόδια τις Κυριακές των εκλογών * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι άνεργοι τον Απρίλιο

13/4/19

«Κόβουν» 285.000.000 € από τα αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων


Εκ των προτέρων «κούρεμα» έως και 285.000.000 ευρώ στα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις και στα δώρα των συνταξιούχων όλων των Ταμείων και των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει η κυβέρνηση εν όψει των επικείμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με νέα νομοθετική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα (!), προωθείται η μείωση του επιτοκίου (από το 6% στο 3%) το οποίο επιβάλλουν τα δικαστήρια σε βάρος του Δημοσίου.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η μείωση του τόκου από το 6% στο 3% θα εφαρμόζεται «σε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, σε οποιονδήποτε βαθμό και στάδιο, για το μέρος κατά το οποίο οι αξιώσεις για τόκο ανάγονται και υπολογίζονται σε χρόνο μετά την πρώτη του μήνα από την έναρξη ισχύοντος του παρόντος».

Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση, το «κούρεμα» του επιτοκίου κατά το ήμισυ αφορά όλες τις περιπτώσεις επιστροφής αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις και στα δώρα των συνταξιούχων και των υπαλλήλων του Δημοσίου με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012.Με βάση τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εφόσον με τις επικείμενες αποφάσεις του ΣτΕ κριθούν οριστικά ως αντισυνταγματικές οι περικοπές εκείνης της περιόδου, τα αναδρομικά θα ανέλθουν στα 9,5 δισ. ευρώ. Ομως, όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά (η πλειονότητα των συνταξιούχων όλων των Ταμείων και των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων) θα πρέπει να λάβουν, επιπλέον, έως 570.000.000 ευρώ, αφού τα δικαστήρια (πρωτοδικεία και εφετεία) επιβάλλουν και τόκο 6%. Με το επικείμενο νομοθετικό «κούρεμα» του τόκου κατά το ήμισυ (στο 3%), εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο κληθεί να καταβάλει τα αναδρομικά, θα πληρώσει, επιπλέον, έως 285.000 ευρώ το πολύ.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων και για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου) θα καθαρογραφούν εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος.

Πηγή: Δημοκρατία (ΣΑ 13/4/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!