Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Επιδοτήσεις ΕΣΠΑ 2019: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να αποφεύγετε λάθη και παγίδες


Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς προκηρύχθηκε σηµαντικός αριθµός προγραµµάτων (ΕΣΠΑ) ενίσχυσης µικροµεσαίων επιχειρήσεων (ΜµΕ), όσον αφορά στην υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Ενδεικτικά, τέτοια ενεργά προγράµµατα είναι τα ακόλουθα:

  1. Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
  2. Εργαλειοθήκη Επιχειρηµατικότητας: Εµπόριο/ Εστίαση/Εκπαίδευση.
  3. Ερευνώ - ∆ηµιουργώ - Καινοτοµώ (β’ κύκλος).
  4. Ιδρυση και εκσυγχρονισµός υφιστάµενων πολύ µικρών, µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων µεταποίησης και τουρισµού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  5. Εκσυγχρονισµός υφιστάµενων πολύ µικρών, µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων εµπορίου και παροχής υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.



Μεγάλος αριθµός επιχειρήσεων και επιχειρηµατιών έχει στρέψει την προσοχή του σε αυτού του είδους τα προγράµµατα και στη λήψη χρηµατοδότησης για δύο βασικούς λόγους:

  • ∆εν υπάρχει ρευστότητα µέσω τραπεζικού δανεισµού, καθώς οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν πολύ δύσκολα και µε χρονοβόρες διαδικασίες σε νέες εγκρίσεις δανείων.
  • Η χρηµατοδότηση µέσω ΕΣΠΑ έχει µηδενικό χρηµατοοικονοµικό κόστος, σε αντιδιαστολή µε τον τραπεζικό δανεισµό, ο οποίος εξυπηρετείται τοκοχρεολυτικά.

Ωστόσο, η ελλιπής πολλές φορές ενηµέρωση από πλευράς ενδιαφεροµένων οδηγεί σε παραπληροφόρηση σχετικά µε το καθεστώς λειτουργίας και αξιοποίησης των προγραµµάτων χρηµατοδότησης και στη δηµιουργία στρεβλής εικόνας για το τι µπορεί να επιτύχει µία επιχείρηση µε την υπαγωγή της σε αυτά.

Ο µεγαλύτερος διαχρονικά µύθος στη χώρα µας, αναφορικά µε τα προγράµµατα επιχορήγησης, είναι ότι κάποιος µπορεί να υπαχθεί και να υλοποιήσει ένα επενδυτικό σχέδιο χωρίς να χρησιµοποιήσει δικά του λεφτά. Προγράµµατα επιχορήγησης 100% για υφιστάµενες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν, παρά µόνο για startups και κάτω από πολύ συγκεκριµένες προϋποθέσεις.

Σε άµεση συνάρτηση µε τα παραπάνω, οι υποψήφιοι επενδυτές, προκειµένου να αποφεύγουν λάθη και παγίδες, πρέπει να γνωρίζουν:

  • Τα προγράµµατα αφορούν σε ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων και ενισχύουν πάγια και όχι λειτουργικές δαπάνες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι οποίες είναι ξεκάθαρες από την προκήρυξη του προγράµµατος).
  • Τα προγράµµατα έχουν συγκεκριµένο συνολικό προϋπολογισµό προς διάθεση, εποµένως η υποβολή αίτησης δεν συνεπάγεται και έγκριση.
  • Στα προγράµµατα του ΕΣΠΑ, επιχειρήσεις που λαµβάνουν βαθµολογία κάτω των 50 βαθµών της κλίµακας αξιολόγησης δεν είναι επιλέξιµες.
  • Η πληρωµή της επιχορήγησης είναι απολογιστική, δηλαδή η επιχείρηση υλοποιεί και εξοφλεί (µε σωστό, βάσει φορολογικού δικαίου, τρόπο) τα τιµολόγια του επενδυτικού σχεδίου και στη συνέχεια αιτείται να ελεγχθεί και να λάβει το αντίστοιχο τµήµα της εγκεκριµένης επιχορήγησης.
  • Προκαταβολές επιχορήγησης προβλέπονται από σχεδόν όλα τα προγράµµατα, αλλά απαιτείται η προσκόµιση εγγυητικής από τράπεζα.
  • Ο εξοπλισµός που προµηθεύεται η επιχείρηση, στο πλαίσιο του προγράµµατος, πρέπει να είναι υποχρεωτικά καινούργιος και αµεταχείριστος.
  • Η έγκριση ενός επενδυτικού σχεδίου δεν έχει µόνο ωφέλειες (λήψη επιχορήγησης), αλλά συνοδεύεται και από υποχρεώσεις-δεσµεύσεις. Αυτές αφορούν στη λειτουργία της επιχείρησης για τουλάχιστον 3 χρόνια από την ολοκλήρωση της επένδυσης, την απαγόρευση πώλησης ή µίσθωσης του ενισχυόµενου εξοπλισµού, τη διατήρηση της απασχόλησης κ.λπ.
  • Για την ολοκλήρωση ενός επενδυτικού σχεδίου είναι απαραίτητη η καθ’ όλα νόµιµη αδειοδότηση της επιχείρησης και της εγκατάστασης.

Πηγή: Έθνος (ΚΥ 7/4/19)



Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!