Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποια είναι η διαδικασία για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019


Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019 (ΕΑΕ 2019) υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή από τον αγρότη ή από τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του.

Αυτό επιτυγχάνεται ως εξής:

- Απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω online συστήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opekepe.gr.

Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία αυτή είναι δωρεάν και διαθέσιμη για όλους τους παραγωγούς ακόμα και για αυτούς που δηλώνουν ζωικό κεφάλαιο.

- Μέσω ενός πιστοποιημένου Κέντρου ενός πιστοποιημένου Κέντρου Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) της επιλογής τους που έχει πιστοποιηθεί για τη γεωργική περιοχή στην οποία ανήκει η έδρα της αγροτικής του εκμετάλλευσης.



Κατά την υποβολή του εντύπου της ενιαίας αίτησης, ο γεωργός που είχε υποβάλει ΕΑΕ 2018 διορθώνει το προσυμπληρωμένο έντυπο των στοιχείων της αίτησης σε σχέση με το έτος 2018. Σε αντίθετη περίπτωση , συμπληρώνει από την αρχή το σύνολο της αίτησης.

Επισημαίνεται ότι ο παραγωγός προκειμένου να υποβάλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019 θα πρέπει υποχρεωτικά να ταυτοποιηθεί μέσω Taxisnet ώστε να πιστοποιηθεί η ταυτότητα του.

Αναλυτικά εάν επιθυμεί να υποβάλει μόνος του μέσω του online συστήματος την ΕΑΕ 2019 , μεταβαίνει στην ιστοσελίδα www.opekepe.gr όπου συμπληρώνοντας τα σχετικά στοιχεία , εγγράφεται στο σύστημα και ακολουθεί τη διαδικασία πιστοποίησης μέσω Taxisnet. Παραγωγοί που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα από προηγούμενα έτη( 2014-2018) ή έχουν υποβάλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες , Κομφούζιο , Νιτρορύπανση ) για την είσοδο τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης ( όνομα χρήστη , κωδικό ).

Δεν απαιτείται δηλαδή εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω Taxisnet. Οι παραγωγοί που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση μέσω πιστοποιημένου ΚΥΔ παράγουν “ κωδικό υποβολής /εξουσιοδότησης ”, τον οποίο παραδίδουν στον φορέα της επιλογής τους. Εάν οι παραγωγοί αυτοί επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ , μπορούν να ακολουθήσουν τη σχετική διαδικασία εγγραφής στο σύστημα.

Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης είναι η 15 Μαΐου , ημέρα Τετάρτη . Επισημαίνεται ότι, όταν η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης ενίσχυσης ή δικαιολογητικών εγγράφων , συμβάσεων ή της προθεσμίας για τις τροποποιήσεις της ενιαίας ή τελευταία πιθανή ημερομηνία εκπρόθεσμης υποβολής συμπίπτει με αργία , Σάββατο ή Κυριακή , τότε θεωρείται ότι συμπίπτει με την πρώτη επόμενη εργάσιμη ημέρα. Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας , η υποβολή μετά την 15 Μαΐου 2019:

-της αίτησης ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση κατά 15 ανά εργάσιμη ημέρα.

-της αίτησης χορήγησης δικαιώματος ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθεί σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2019 στον δικαιούχο , κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα.

Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών ( δηλαδή υποβολής της αίτησης μετά τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΠΑ 12/4/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!