Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Τι εισφορές θα πληρώσουν όσοι αμείβονται με "μπλοκάκι"


Διαφορετικές ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι με ενεργό Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) ανάλογα με το αν υπάγονται ή όχι στο καθεστώς των οιονεί μισθωτών. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα του επιμερισμού εισφορών (αρ. 39 παρ.9 νόμου Κατρούγκαλου), καθώς θα συνεχίσουν να καταβάλλουν για σύνταξη 6,67% οι ίδιοι και 13,33% οι «εργοδότες» τους, δηλαδή συνολικά 20%. Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ για το σύνολο των εισοδημάτων τους.

Στον αντίποδα, ευνοημένοι είναι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι με παράλληλη ασφάλιση ή πολλαπλά εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα, καθώς οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ θα υπολογίζονται για όλους επί του κατώτατου μισθού. Δηλαδή όσοι έχουν διπλή ιδιότητα ελεύθερου επαγγελματία – αυτοαπασχολούμενου (πρ. ΟΑΕΕ και πρ. ΕΤΑΑ) θα καταβάλλουν τις υποχρεωτικές ελάχιστες εισφορές επικούρησης και εφάπαξ μόνο για την μια ιδιότητα.

Υπενθυμίζεται πως από 1η Ιουνίου οι εισφορές επικούρησης πέφτουν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώνονται σε 3,25% για τον εργαζόμενο και 3,25% για τον εργοδότη, σύνολο 6,5%.



Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Μπούρλο, εκδότη του περιοδικού «Νομοθεσία – ΙΚΑ», οι εισφορές για τους απασχολούμενους με μπλοκάκι που εντάσσονται στο καθεστώς των οιονεί μισθωτών διαμορφώνεται ως εξής:

• Ελεύθεροι επαγγελματίες πρώην ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ – 27,10% (6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγεία, ενώ οι εργοδότες τους 13,33% και 4,55% αντίστοιχα)
• Μηχανικοί πρώην ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ – 27,10% επί του εισοδήματός τους για ΕΦΚΑ – ΕΟΠΥΥ και 11% επί του κατώτατου μισθού για ΕΤΕΑΕΠ (64,46 ευρώ για Ιανουάριο και 71,5 ευρώ για Φεβρουάριο).
• Υγειονομικοί πρώην ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ – 27,10% επί του εισοδήματός τους για ΕΦΚΑ – ΕΟΠΥΥ και 4% επί του κατώτατου μισθού για ΕΤΕΑΕΠ (23,44 ευρώ για Ιανουάριο και 26 ευρώ για Φεβρουάριο). Όπως επισημαίνει ωστόσο και ο κ. Μπούρλος, οι υγειονομικοί δεν μπορούν να ασφαλίζονται με το καθεστώς των οιονεί μισθωτών και το άρθρο 39 παρ.9 του νόμου Κατρούγκαλου.
• Δικηγόροι πρώην ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ/ΤΑΝ – 27,10% επί του εισοδήματός τους για ΕΦΚΑ – ΕΟΠΥΥ και 11% επί του κατώτατου μισθού για ΕΤΕΑΕΠ (64,46 ευρώ για Ιανουάριο και 71,5 ευρώ για Φεβρουάριο).

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, τόσο για ελεύθερους επαγγελματίες όσο και για αυτοαπασχολούμενους που αμείβονται με τίτλους κτήσης ισχύουν οι εισφορές 13,33% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία. Στην ίδια κατηγορία ασφαλισμένων που υποβάλλουν εισφορές της τάξης του 20,28% εντάσσονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσίες με τρεις ή περισσότερους εργοδότες.

Πηγή (ΠΕ 21/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!