Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 15ετές ομόλογο * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,017 δισ. ευρώ το 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 3,5% το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στο τρίτο τρίμηνο του 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένο στα 334 δισ. το ελληνικό χρέος για το γ' τρίμηνο * ΟΑΕΔ: Στους 1.128.421 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο * ΤτΕ: Στα 5,56 δισ. το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2019 * Έως 29/2 οι χειμερινές εκπτώσεις * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

28/3/19

Άνοιξε το taxisnet για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις - Η υποβολή της δήλωσης βήμα προς βήμα


Σε λειτουργία βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαρτίου η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων. Στις φετινές δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018 από κάθε πηγή.

Η υπηρεσία προσφέρεται στο δικτυακό τόπο https://www.aade.gr/polites/eisodima/dilosi-forologias-eisodimatos-fp-e1-e2-e3

Η βήμα προς βήμα υποβολή της δήλωσης γίνεται με την παρακάτω σειρά:

- Εισέρχομαι με κωδικούς Taxisnet

- Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.

- Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).

- Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.

- Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.

- Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

- Υποβάλω τη δήλωση.

- Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 30 Ιουνίου, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δόσεων. Ουσιαστικές αλλαγές όμως υπάρχουν φέτος στο εκκαθαριστικό σημείωμα, καθώς για πρώτη φορά οι σύζυγοι, άσχετα με το εάν υποβάλλουν ή όχι κοινή φορολογική δήλωση, θα λάβουν ο καθένας το δικό του εκκαθαριστικό.

Θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Όσον αφορά στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, δεν υπάρχει η παραμικρή μεταβολή σε σχέση με τα ισχύοντα έως πέρυσι. Η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις που υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους, γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, ενώ για τις δηλώσεις αυτής της περίπτωσης που υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα και η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδίδεται το επόμενο έτος, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τη Φορολογική Δήλωση 2019

(ΠΕ 28/3/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!