Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Πού "κλειδώνει" η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας


Με υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο μέτωπο των περιουσιακών κριτηρίων και υπαναχώρηση των "θεσμών" στην ένταξη των επιχειρηματικών δανείων, αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η διελκυστίνδα των δύο πλευρών που συνεχίστηκε με πολύωρες διαπραγματεύσεις μέχρι και το χθεσινό EuroWorkingGroup, όπου το "κύριο πιάτο" ήταν ο νέος νόμος Κατσέλη, φαίνεται να οδεύει αισίως προς το τέλος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να κλείσει πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου, αφού απομένει η διατύπωση κάποιων άρθρων προκειμένου η τροπολογία που αφορά το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη (προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό) να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι το πρώτο βήμα για τη συνολική αναθεώρηση του νόμου 3869/2010 με ένα νέο νόμο για την πτώχευση φυσικών προσώπων, ο οποίος βρίσκεται υπό συζήτηση με προοπτική να έρθει προς ψήφιση τον επόμενο μήνα.

Οι βασικοί σκόπελοι για την επίτευξη συμφωνίας που ήταν τα περιουσιακά κριτήρια για την παροχή προστασίας στην πρώτη κατοικία και η ένταξη και επαγγελματικών δανείων στο νέο πλαίσιο, ξεπεράστηκαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις εκατέρωθεν.



Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αποδέχτηκε σημαντική μείωση των περιουσιακών κριτηρίων υπαγωγής στον νέο νόμο και ειδικότερα, μείωση των κινητών αξιών (καταθέσεις) του δανειολήπτη στην περιοχή των 20.000 - 25.000 ευρώ και μείωση της λοιπής ακίνητης περιουσίας (πλην της πρώτης κατοικίας) λίγο κάτω των 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το αρχικό πλαίσιο που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση, έδινε στον οφειλέτη προστασία της πρώτης κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις του δεν ήταν υψηλότερες από το 50% της οφειλής του (δηλ. πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερέβαινε το 200% της οφειλής (δηλ. πλαφόν στις 260.000 ευρώ).

Στο μέτωπο της ένταξης των επαγγελματικών δανείων που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι "θεσμοί" αποδέχονται τελικά την υπαγωγή τους στο νέο πλαίσιο, αλλά με διαφορετικά, πιο αυστηρά, κριτήρια όσον αφορά την προστατευόμενη αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Ειδικότερα, ενώ το γενικό κριτήριο υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας του νέου νόμου αφορά σε αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στις 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, τα επαγγελματικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία θα προστατεύονται εφόσον η αντικειμενική αξία αυτής δεν ξεπερνά τις 175.000 ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τόσο για τα στεγαστικά, όσο και για τα επαγγελματικά δάνεια, παραμένει στις 130.000 ευρώ το όριο για το συνολικό ύψος υπολειπόμενης οφειλής. Το κριτήριο αυτό μαζί με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, αποτελούν τους δύο αρχικούς δείκτες αξιολόγησης των επιλέξιμων για προστασία δανειοληπτών.

Τέλος, συμφωνία επήλθε και για τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα είναι μειωμένα, με το πλαφόν για το ετήσιο εισόδημα να διαμορφώνεται στα 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια από 36.000 που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο.

Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παραμένει ακόμη η συμφωνία για τον χειρισμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί με τον παλαιό νόμο Κατσέλη, αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη δικάσιμο. Το θέμα είναι κομβικό για τον αποκλεισμό στρατηγικών κακοπληρωτών, ειδικά από τη στιγμή που η υποβολή αιτήσεων διογκώθηκε κοντά στη λήξη του νόμου, και για την ταχεία μείωση των "κόκκινων" δανείων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Οι "θεσμοί" θέλουν να ελαχιστοποιηθούν οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη και ζητούν η επιλεξιμότητα των εκκρεμών αιτήσεων να αξιολογηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με τα κριτήρια του παλαιού νόμου, αλλά εφόσον απορριφθούν να χάνουν αυτομάτως το δικαίωμα προστασίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η περίμετρος των επιλέξιμων δανειοληπτών για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας διαμορφώνεται σε 10,5 δις. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ από το αρχικό πλαίσιο. Η προστασία θα αφορά περίπου 200.000 δανειολήπτες, με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 8,5 δισ. ευρώ και μη εξυπηρετούμενα επαγγελματικά 2 δισ. ευρώ.

Πηγή (ΤΡ 26/3/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!