Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Πότε οι καταθέσεις κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με τέλος χαρτοσήμου


Απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για όσα ισχύσουν στις μεταφορές χρηματικών ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό φορολογούμενου από άλλο φυσικό πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση ΔΕΔ Θ 259/2019, οι καταθέσεις και οι μεταφορές χρηματικών ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό φορολογούμενου από άλλο φυσικό πρόσωπο θεωρήθηκαν ως αποπληρωμή άτυπου δανείου και ως εκ τούτου επιβαρύνθηκαν με τέλος χαρτοσήμου.

Στην εν λόγω υπόθεση, πιστώθηκαν ή και μεταφέρθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό, από κοινό λογαριασμό που διατηρούσαν δύο φυσικά πρόσωπα, χρηματικά ποσά που προέρχονταν από την επαγγελματική δραστηριότητα του δεύτερου προσώπου (σχετική με φωτοβολταϊκά πάρκα).



Η φορολογική αρχή θεώρησε ότι τα εν λόγω ποσά, για τα οποία δεν δόθηκε κάποια εξήγηση, αποτελούσαν αποπληρωμή άτυπου δανείου που είχε δοθεί από τον προσφεύγοντα στο άλλο φυσικό πρόσωπο και η οποία ξεκίνησε τμηματικά όταν εμφανίστηκαν έσοδα από την εν λόγω επαγγελματική δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αιτία του φορολογικού ελέγχου αποτέλεσε η διαπίστωση της φορολογικής αρχής ότι στη δήλωση φόρου εισοδήματος που υπέβαλε ο προσφεύγων, οι δηλωθέντες τόκοι καταθέσεων δε μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματά του φορολογουμένου.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών επιβεβαίωσε την απόφαση της φορολογικής αρχής, ότι δηλαδή οι καταθέσεις και οι μεταφορές χρηματικών ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου αποτελούν αποπληρωμή άτυπου δανείου. Έτσι, βεβαίωσε τέλος χαρτοσήμου 3,6% επί της χρηματικής αξίας της δανειακής σύμβασης.

Πηγή (ΤΡ 19/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!