Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

"Παγώνουν" λόγω εκλογών τις αντικειμενικές αξίες


Πάγωσε τις νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών το οικονομικό επιτελείο. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση παγώνει μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσφορία στο εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας θεωρεί ότι με την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ολοκληρώθηκε η ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές αξίες.

Στο κείμενο της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι στο μέτωπο της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ειδικής υπηρεσίας στο υπουργείο Οικονομικών που συγκεντρώνει τα δεδομένα τιμών της κτηματαγοράς και υπολογίζει τις εμπορικές αξίες. Σε ότι αφορά τις αναπροσαρμογές τους, σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2018 έγινε μια αναπροσαρμογή και ότι από τα προκαταρκτικά δεδομένα της δεύτερης άσκησης υπολογισμού των εμπορικών αξιών προκύπτει ότι δεν θα χρειαστεί αμέσως μια νέα αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης.



Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι στο κείμενο της μεταμνημονιακής συμφωνίας κυβέρνησης θεσμών αναφέρεται ότι το 2018 θα γίνει ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες καθώς και ότι στις περιοχές που απαιτούνται μειώσεις αυτές θα γίνουν εφάπαξ. Στις περιοχές που απαιτούνταν αυξήσεις το 2018 έγινε η πρώτη από τις τρεις δόσεις αυξήσεων που σημαίνει ότι σε περίπου 4.000 περιοχές θα έρθουν αργά ή γρήγορα νέες αυξήσεις των τιμών ζώνης. Πρόκειται όμως για περιοχές "πολιτικά" ευαίσθητες καθώς περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο περιοχές της λεγόμενης λαϊκής κατοικίας καθώς και αστικά κέντρα της περιφέρειας.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει έτσι μεταφερθεί για το 2020. Οι αντικειμενικές αξίες αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό σχεδόν όλων των φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα, όπως είναι ο φόρος κατοχής ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και οι φόροι μεταβίβασης.

Πηγή (ΔΕ 25/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!