Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Μείωση εισφορών μέσω νέου επαγγελματικού Ταμείου


Μοχλό πίεσης για τη μείωση των υποχρεωτικών ασφαλιστικών κρατήσεων των εργοδοτών αλλά και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αποτελεί το σχέδιο των κοινωνικών εταίρων για τη σύσταση ενός επαγγελματικού υπερταμείου.

Ο λόγος για τον νέο φορέα επαγγελματικής (δηλαδή συμπληρωματικής στην κύρια και επικουρική) ασφάλισης τον οποίο προετοιμάζουν με ταχύτατους ρυθμούς οι εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ κ.λπ.), μαζί και η ΓΣΕΕ.

Η σύστασή του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Κ", έχει ως προϋπόθεση αφενός τη μείωση των εισφορών υπέρ της υποχρεωτικής ασφάλισης (π.χ. υπέρ του επικουρικού) και αφετέρου τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ του υπάρχοντος επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ) και του μελλοντικού επαγγελματικού ταμείου.

Έτσι, εφόσον αυτοί οι όροι γίνουν δεκτοί από τη σημερινή ή όποια μελλοντική κυβέρνηση, η ίδρυση του επαγγελματικού υπερταμείου θα οδηγήσει σε μείωση των εισφορών. Οι τελικές ανακοινώσεις, μάλιστα, από πλευράς κοινωνικών εταίρων, αναμένονται το αργότερο έως το ερχόμενο φθινόπωρο.



Βασικοί όροι, πιο αναλυτικά, για την ευόδωση αυτών των σχεδιασμών είναι δύο:

- Η μείωση ορισμένων σημερινών εισφορών υποχρεωτικής ασφάλισης, έτσι ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος "χώρος" προκειμένου να μπορεί ένας ασφαλισμένος μισθωτός να δεχτεί –προαιρετικά– να καταβάλει νέες κρατήσεις υπέρ του σχεδιαζόμενου επαγγελματικού υπερταμείου.

Οι εργοδότες ήδη ζητούν –ειδικά μετά τη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού (11%) χωρίς να γίνει καμία ελάττωση των εισφορών– μείωση 1% των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης (αντί για 0,5% την 1/6/2019), κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς 1% υπέρ της κάλυψης επαγγελματικού κινδύνου, αλλά και την κατάργηση των εισφορών υπέρ της εργατικής εστίας και κατοικίας.

Σε περίπτωση που εισακούονταν από τη σημερινή ή αυριανή κυβέρνηση τέτοια αιτήματα, θα μειώνονταν οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές κρατήσεις, αφήνοντας το οικονομικό περιθώριο για την καταβολή νέων κρατήσεων υπέρ της επαγγελματικής ασφάλισης. Έτσι θα μπορούσε να πάρει "σάρκα" και "οστά" ένα τέτοιο ταμείο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

- Η δυνατότητα επιλογής των ίδιων των ασφαλισμένων μεταξύ του σημερινού ήδη υπάρχοντος πυλώνα της Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ από τη μία μεριά και του σχεδιαζόμενου πυλώνα της Επαγγελματικής Ασφάλισης από την άλλη, ο οποίος θα "εκπροσωπείται" από το υπερταμείο το οποίο σχεδιάζουν Εργοδότες και ΓΣΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος του επαγγελματικού υπερταμείου θα είναι να προσελκύσει περισσότερους ασφαλισμένους, υποσχόμενο υψηλότερες μελλοντικές παροχές σε σχέση με εκείνες τις οποίες παρέχει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Οι υψηλότερες παροχές του σχεδιαζόμενου επαγγελματικού ταμείου θα είναι δυνατές λόγω της αποδοτικότερης αξιοποίησης των αποθεματικών που θα συγκεντρώνει από τις κρατήσεις των μισθωτών.

Πηγή (ΚΥ 24/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!