Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

"Κουρεμένο" το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας


Σε ένα αρκετά κουρεμένο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη φαίνεται ότι καταλήγουν κυβέρνηση και θεσμοί.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο και παρουσιάζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη βάση της συμφωνίας που είχε με τις τράπεζες. Ωστόσο, σοβαροί κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι πιθανότητες το Μέγαρο Μαξίμου να αγνοήσει τους θεσμούς και να νομοθετήσει μονομερώς. Εκτιμούν λοιπόν ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα δυναμιτίσει τη σχέση της με τους δανειστές, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο την επιστροφή περίπου 1 δισ. από τα κέρδη ομολόγων των κεντρικών τραπεζών, αλλά και τα σχέδια πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, όπως και την αξιολόγηση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους.

Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των δανειστών, έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο και παραμένουν ανοικτά μόνο συγκεκριμένα θέματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα κλείσουν σε πολιτικό επίπεδο. Οι επαφές κυβέρνησης - δανειστών για το νέο πλαίσιο ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι το ΕuroWorking Group της 25ης Μαρτίου προκειμένου να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, οπότε και ανάλογα με τις εξελίξεις στο ΕuroWorking Group θα γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.



Σε κάθε περίπτωση, ο όγκος των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας μειώνεται σημαντικά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που έθετε κάτω από την ομπρέλα του δάνεια 11 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, πάντως, δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν με ακρίβεια πόση θα είναι αυτή η μείωση πριν από την τελική διαμόρφωση του νέου πλαισίου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν παρεμβάσεις των θεσμών σε ζητήματα που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τράπεζες, όπως η επιδότηση έως και 33% της δόσης του δανείου, καθώς ποντάρουν ότι θα εξυγιανθούν προβληματικά δάνεια.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι το καθεστώς της επιδότησης είναι συγκεχυμένο και ασαφές και θέτουν ζήτημα τόσο χρονικής διάρκειας όπου θα χορηγείται η επιδότηση όσο και παρακολούθησης της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη. Ανοικτό είναι και το ζήτημα της διάρκειας ζωής που θα έχει το νέο πλαίσιο. Ενα σύνθετο ζήτημα που επίσης απασχολεί τους θεσμούς είναι η ύπαρξη δύο ταχυτήτων μεταχείρισης για τους ευάλωτους δανειολήπτες, καθώς ο νόμος Κατσέλη δεν καταργείται στο σύνολό του παρά μόνο συγκεκριμένες διατάξεις του. Κομβικό ζήτημα για την κυβέρνηση, που συγκεντρώνει πολλές αντιδράσεις από τους δανειστές, είναι η επέκταση της προστασίας και στα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Τα όρια που βάζουν για τα επιχειρηματικά δάνεια είναι αισθητά χαμηλότερα από αυτά που προέβλεπε το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην αξία της κατοικίας, με τα υπό συζήτηση σενάρια να είναι μεταξύ 130.000 και 150.000 ευρώ έναντι 250.000 του αρχικού σχεδίου, ενώ οι θεσμοί πιέζουν ακόμα και για μικρότερο υπόλοιπο δανείου από τις 130.000 ευρώ.

Εκτός από τα επιχειρηματικά δάνεια, ένα άλλο ζήτημα όπου θα υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο είναι τα περιουσιακά κριτήρια των δανειοληπτών. Οι θεσμοί θεώρησαν μαξιμαλιστικές τις κυβερνητικές προτάσεις και ιδιαίτερα αυτή για καταθέσεις έως 65.000 ευρώ και κατεβάζουν τον πήχη στις 20.000 ευρώ. Ανάλογη πίεση υπάρχει και για την αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών.

Οσον αφορά στο υπόλοιπο των δανείων, η κυβερνητική πρόταση ήταν για 130.000 ευρώ και το όριο για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας 180.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 250.000 ευρώ για τις οικογένειες. Οι δανειστές κατεβάζουν το όριο για το υπόλοιπο δα­νείων στις 100.000 ευρώ και για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας από 160.000 ευρώ έως 230.000 ευρώ.

Οι επαφές των δύο πλευρών είναι συνεχείς προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Αν προκύψει συμφωνία για τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία -που υπολογίζεται ότι αφορούν 50.000 δανειολήπτες με υπόλοιπα 2 δισ.-, τότε με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα βρεθεί η χρυσή τομή για τα περιουσιακά κριτήρια αλλά και τα γενικότερα όρια του νέου πλαισίου. H κυβέρνηση επιμένει ιδιαίτερα για το γενικό όριο αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας στα 250.000 ευρώ γιατί θα της επιτρέψει πολιτικά να προβάλλει ότι προώθησε ένα νομοθέτημα που διαδέχεται τον νόμο Κατσέλη και προστατεύει τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα πλαίσιο που θα λειτουργεί πολύ διαφορετικά από τον νόμο Κατσέλη. Οι δανειολήπτες δεν θα έχουν την «ασυλία» του νόμου ούτε τη χρονική άνεση μέχρι την εκδίκαση.

Μέσω μάλιστα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι έτοιμη ως τον Ιούνιο θα προσδιορίζεται αμέσως αν κάποιος δικαιούται ή όχι την προστασία του νέου πλαισίου. Αν λοιπόν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια, τότε η τράπεζα θα έρχεται να προτείνει ρύθμιση του δανείου σε διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Πηγή (ΚΥ 24/3/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!