Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

"Κούρεμα" 100% στις προσαυξήσεις των κύριων οφειλών προς το τέως ΙΚΑ


"Κούρεμα" έως και κατά 100% στις προσαυξήσεις των κύριων χρεών των εργοδοτών προς το τέως ΙΚΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της κυοφορούμενης ρύθμισης των 120 δόσεων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει το Υπ. Εργασίας, όποιος εργοδότης-οφειλέτης του τέως ΙΚΑ δεχθεί να ενταχθεί στη σχετική ρύθμιση, θα επωφεληθεί με "κούρεμα" 100% επί των προσαυξήσεων τις οποίες έχει υποστεί, στην περίπτωση που δεχθεί να πληρώσει εφάπαξ (δηλαδή "μία και έξω") ολόκληρη την κύρια οφειλή του.

Εναλλακτικά, θα επωφεληθεί με "κούρεμα" 50% (ή 85%) αν πληρώσει τις οφειλές του σε έως 120 δόσεις.

Η ρύθμιση αυτή θα αφορά εργοδοτικά ασφαλιστικά χρέη έως και το 2018. Θα μπορεί, όμως, να ενταχθεί όποιος επιχειρηματίας έχει πληρώσει κανονικά τις τρέχουσες εισφορές μισθωτής απασχόλησης του 2019 μέχρι και τον μήνα κατά τον οποίο θα ενταχθεί στη ρύθμιση. Αφού η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει τον Απρίλιο, θα πρέπει να έχει πληρώσει έως τότε τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019. Επίσης, η καταβολή των τρεχουσών εισφορών, μετά τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση, θα αποτελεί όρο τήρησής της μαζί με την εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεων.



Τα οφέλη

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), οι προσαυξήσεις αποτελούν, κατά μέσο όρο, το 20%-25% των συνολικών ασφαλιστικών χρεών (κύρια οφειλή συν προσαυξήσεις) προς το τέως ΙΚΑ, το "κούρεμά" τους (κατά 50% έως και 100%) θα αφαιρέσει το περίπου από το 15% έως και το 25% των συνολικών χρεών, εφόσον αυτά ρυθμισθούν.

Σημειώνεται, πάντως, πως δεν θα γίνει κανένας επανυπολογισμός της κύριας οφειλής προς το τέως ΙΚΑ, όπως θα συμβεί για όποιον οφειλέτη του τέως ΟΑΕΕ, τέως ΕΤΑΑ και τέως ΟΓΑ ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Και αυτό, γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου, από το 2017, δεν επέφερε καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μισθωτών, παρά μόνο των μη μισθωτών.

Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όποιος εργοδότης χρωστά στο τέως ΙΚΑ και, παράλληλα, στο ταμείο ασφάλισής του (π.χ. ΟΑΕΕ), θα μπορεί:

* να ρυθμίσει αυτόνομα τις οφειλές του προς το τέως ΙΚΑ σε έως 120 δόσεις και διαγραφή 50% ή 85% των προσαυξήσεών του (εκτός αν πληρώσει εφάπαξ την κύρια οφειλή του και "κουρευτούν" 100% οι προσαυξήσεις) και ταυτόχρονα

* να ρυθμίσει τις οφειλές π.χ. προς τον τέως ΟΑΕΕ σε έως 120 δόσεις. Σ’ αυτή την περίπτωση θα γίνει επανυπολογισμός των απλήρωτων εισφορών του για την περίοδο 2002-2016 και, έτσι, αυτές θα μειωθούν κατά 60%-65%. Παράλληλα, θα επανυπολογιστούν οι προσαυξήσεις με βάση τη νέα (επανυπολογισθείσα-μειωμένη) κύρια οφειλή. Το μειωμένο συνολικό χρέος θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις.

Πηγή (ΣΑ 16/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!