Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Χωρίς υγειονομική περίθαλψη χιλιάδες επαγγελματίες παρότι πλήρωσαν τις εισφορές τους


Τρέχουν και δεν φτάνουν μετά την 28η Φεβρουαρίου στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Κατά δεκάδες συνωστίζονται καθημερινά στις υπηρεσίες οι αυτοαπασχολούμενοι διαπιστώνουν πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή τους –δηλαδή όταν χρειάζονται φάρμακα ή μια ιατρική εξέταση- ότι το σύστημα τους βγάζει ανασφάλιστους. Η 28η Φεβρουαρίου είναι κομβική ημερομηνία καθώς για όσους εμφανίζονταν να έχουν οφειλές έως και το τέλος του 2018, το σύστημα έκοβε αυτομάτως την υγειονομική περίθαλψη.

Φαίνεται όμως ότι το σύστημα δεν κόβει μόνο αυτούς που έχουν πληρώσει αλλά ακόμη και τους συνεπείς. Στελέχη του ΕΦΚΑ μιλούν για τεχνικά προβλήματα εξαιτίας των οποίων εμφανίζονται ως οφειλέτες άνθρωποι που έχουν πληρώσει. Μάλιστα, μέχρι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να συνωστίζονται τις ουρές για ώρες προκειμένου να πάρουν μια προσωρινή περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης.

Στην πράξη, προκύπτει ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ από απλώς «τεχνικό». Για ολόκληρο το 2018, οι ασφαλισμένοι κλήθηκαν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές «έναντι» οι οποίες και υπολογίστηκαν με βάση τα κέρδη του 2017. Η τελική εκκαθάριση με βάση τα κέρδη του 2018, θα γίνει το φθινόπωρο και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Πώς προκύπτει ότι για οφειλές «έναντι» πρέπει να κόβεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Γιατί ένας επαγγελματίας που υπέστη μείωση των κερδών του το 2018 να υποχρεώνεται να πληρώσει μεγαλύτερα ποσά ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με αυτά που του αναλογούν και να χρειάζεται να περιμένει ύστερα για μήνες προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματά του;



Ακόμη όμως και γι’ αυτούς που έχουν οφειλές, το πρόβλημα φαντάζει άλυτο. Αν κάποιος θέλει να ρυθμίσει τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί μετά την 1/1/2017 σε 12 δόσεις δεν μπορεί. Επίσης, επειδή υπάρχει μόνο ένας κωδικός πληρωμή για ολόκληρη την περίοδο από την 1/1/2017 μέχρι σήμερα, το σύστημα δεν αναγνωρίζει τον χρόνο γέννησης της οφειλής. Έτσι, αν κάποιος θέλει να πληρώνει τουλάχιστον τα τρέχοντα, δεν μπορεί. Το σύστημα παίρνει το όποιο ποσό εμφανίζεται ως πληρωμή και μηδενίζει τις παλαιότερες οφειλές. Είναι ένα ζήτημα το πώς θα χειριστεί ο ΕΦΚΑ αυτό το ζήτημα ενόψει και της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Το πρόβλημα των ανασφάλιστων, έχει ήδη αναδείξει ο Δικηγορικός σύλλογος Αθηνών ενώ αναμένεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς το πρόβλημα φαντάζει άλυτο αυτή τη στιγμή. Στην ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι αναφέρουν τα εξής:

  1. Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του δικηγορικού σώματος για την ανωτέρω παράνομη μαζική στέρηση ασφαλιστικής ικανότητας από ασφαλισμένους που έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις ή έχουν εισαχθεί σε θεραπευτήρια ή σε κάθε περίπτωση χρήζουν περιθάλψεως.
  2. Απαιτεί την άμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στο σύνολο των δικηγόρων της χώρας και στα έμμεσα προστατευόμενα μέλη αυτών, μέχρι την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών του ΕΦΚΑ.
  3. Απαιτεί την απαρέγκλιτη τήρηση, από τούδε και στο εξής, της αρχής της προηγούμενης ενημέρωσης και ακρόασης των ασφαλισμένων, πριν από οποιοδήποτε δυσμενές σε βάρος τους μέτρο, ιδίως την αφαίρεση ασφαλιστικής ικανότητας, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο είτε να αποδείξει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του είτε να εξοφλήσει τυχόν οφειλή.

Πηγή (ΠΑ 15/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!