Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Επίδομα Στέγασης: Τι πρέπει να κάνετε αν δεν έχετε ηλεκτρονικό μισθωτήριο


Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος ενοικίου είναι το ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Όσοι δεν έχουν ηλεκτρονικό μισθωτήριο δεν θα μπορέσουν να λάβουν την επιδότηση ενοικίου, ωστόσο μπορούν να το κάνουν τώρα και στη συνέχεια να υποβάλουν εκ νέου αίτηση.

Σε ό,τι αφορά την αναδρομικότητα για το επίδομα ενοικίου 2019, μπορούν να την διασφαλίσουν εφόσον υποβάλλουν ηλεκτρονικό μισθωτήριο αναδρομικά. Σε αυτή όμως την περίπτωση ο ιδιοκτήτης και όχι ο ενοικιαστής θα πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ. Αν δεν γίνει το ηλεκτρονικό μισθωτήριο αναδρομικά, εφόσον δεν υπάρχει τότε δεν μπορεί να έχει αναδρομικότητα και η αίτηση για την επιδότηση ενοικίου.

Παράλληλα όσοι μετακομίζουν θα μπορούν να κάνουν αίτηση με το νέο μισθωτήριο και να λάβουν την επιδότηση. Αν ωστόσο είχαν ηλεκτρονικό μισθωτήριο τότε μπορούν να κάνουν την αίτηση για το σπίτι που διέμεναν μέχρι τώρα.



Για τις περιπτώσεις που το ηλεκτρονικό μισθωτήριο λήγει πριν τις 30.9.2019 θα μπορούν οι ενοικιαστές μαζί με τον ιδιοκτήτη να κάνουν μια επέκταση του συμβολαίου και στην συνέχεια να προχωρήσουν την αίτηση για την επιδότηση ενοικίου.

Ωστόσο όλα αυτά ισχύουν και για την δεύτερη φάση της επιδότησης ενοικίου, δηλαδή για μετά το πρώτο εξάμηνο. Ειδικότερα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες. Αυτό σημαίνει για να μην τρέχετε πάλι σε έξι μήνες να προχωρήσετε από τώρα στην ανανέωση του συμβολαίου σας, πάντα ηλεκτρονικά, και για ένα ακόμα εξάμηνο.

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος δύναται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησης του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης.

Πηγή (ΚΥ 17/3/19)

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το Επίδομα Στέγασης



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!