Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Σχέδια για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις


Σενάρια για την αλλαγή του ημερολογίου πληρωμής του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εξοφλείται σε περισσότερες δόσεις έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών. Αφορούν, όμως, στον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες από το 2020, καθώς ο φετινός φόρος θα πληρωθεί -για εκλογικούς λόγους- όπως και οι προηγούμενοι, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και το τέλος του έτους, δηλαδή μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου.

Τα σενάρια για την αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων στον οποίο θα εξοφλείται ο φόρος προκειμένου να μοιραστεί το σχετικό φορολογικό βάρος σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος από τους ιδιοκτήτες, πηγάζουν από τα στοιχεία της εισπραξιμότητας του φόρου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα ένα στα τέσσερα ευρώ ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνεται στην ώρα του. Συγκεκριμένα, από τα 3,110 δισ. ευρώ ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκαν πέρυσι, πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 2,306 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 74,1% του φόρου.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πληροφορίες για το ποιες κατηγορίες ιδιοκτητών είναι οι πιο συνεπείς στην πληρωμή του φόρου. Αν και φαντάζει παράδοξο περισσότερο συνεπείς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν σημαντικά ποσά και λιγότερο συνεπείς αυτοί που καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν ποσά ΕΝΦΙΑ έως 500 ευρώ. Αυτό, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη της φορολογικής διοίκησης έχει εξήγηση. Το σύνολο των φυσικών προσώπων που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο ΕΝΦΙΑ ανέρχονται σε περίπου 6,3 εκατομμύρια. Όσοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ έως 500 ευρώ ανέρχονται σε περίπου 4,8 εκατ. Δηλαδή περίπου το 75% των ιδιοκτητών καλούνται να πληρώσουν περιορισμένο ΕΝΦΙΑ. Πολλοί από τους φορολογούμενους που πληρώνουν μικροποσά ΕΝΦΙΑ, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, εμφανίζουν πιο χαλαρή κουλτούρα πληρωμών και θεωρούν ότι η καθυστέρηση της πληρωμής μικροποσών δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις, όπως ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κλπ) Έτσι επιλέγουν να πληρώσουν με καθυστέρηση, δηλαδή όποτε τους περισσέψουν τα σχετικά ποσά. Άλλωστε για οφειλές φόρων έως 500 ευρώ δεν ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στα χέρια του οφειλέτη.

Τα σχέδια που εξετάζουν στο ΥΠΟΙΚ προβλέπουν την έναρξη της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο κάθε έτους προκειμένου ο φόρος να μοιράζεται σε δέκα δόσεις αντί για έξι που πληρώνεται σήμερα.

Πηγή (ΠΕ 14/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!