Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Δήλωση «πόθεν έσχες»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι


Στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ, «πόθεν έσχες») των ετών 2016 και 2017 (φορολογικό 2015 και 2016), καθώς και οι αρχικές δηλώσεις για απόκτηση ιδιότητας εντός των ετών 2016, 2017 και 2018.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.pothen.gr, όπου βρίσκονται αναλυτικές οδηγίες και χρήσιμα αρχεία. Μετά την 31η Μαρτίου 2019 η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων «πόθεν έσχες» θα επιτρέπεται μόνο μετά την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου (από 100 έως 800 ευρώ), ενώ η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης μετά την παρέλευση 30 ημερών από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας θα επιφέρει και ποινικές κυρώσεις.

Πλέον ποινικές ευθύνες έχουν και οι σύζυγοι που παραλείπουν την κατάθεση της δήλωσης «πόθεν έσχες». Ο έλεγχος γίνεται εντός πέντε ετών από τη λήξη του έτους υποβολής και σε περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων μπορεί κατ’ εξαίρεση να διενεργηθεί έως τη συμπλήρωση της ποινικής παραγραφής.



Μεταξύ των υπόχρεων που πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές είναι πολιτικοί και αιρετοί άρχοντες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ελεγκτές και εφοριακοί, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, στελέχη ΜΚΟ, συνεταιρισμών, τραπεζών κ.λπ.

Πριν αρχίσουν τη συμπλήρωση της δήλωσής τους, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα για την ταχύτερη ηλεκτρονική καταχώριση των σχετικών πληροφοριών και τα εξής:

■ Ταυτότητες και ΑΜΚΑ υπόχρεου, συζύγου και ανήλικων τέκνων, καθώς και τη σχετική πράξη που τους καθιστά υπόχρεους υποβολής ΔΠΚ.

■ Συμβόλαια ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

■ Στοιχεία και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών ημεδαπής και αλλοδαπής. Οι σχετικές βεβαιώσεις για υπόλοιπο αυτών στο τέλος έτους εκδίδονται από τις τράπεζες ατελώς, εντός 3 ημερών από την υποβολή σχετικής αίτησης, βάσει των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρ. 1 του ν. 3213/2003 όπως ισχύει.

■ Βεβαιώσεις για επενδυτικά προϊόντα και χαρτοφυλάκια (ομόλογα, repos, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.) που περιλαμβάνουν τουλάχιστον το όνομα του χειριστή της μερίδας, το όνομα του προϊόντος, το κόστος κτήσης και την αποτίμηση αυτών.

■ Αδειες κυκλοφορίας πλωτών και εναέριων μεταφορικών μέσων, και κάθε χρήσης οχημάτων, και παραστατικά αγοράς ή πώλησης αυτών σε περίπτωση που αποκτήθηκαν ή εκποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους που αφορά η δήλωση.

■ Στοιχεία συμμετοχών σε κάθε είδους εταιρία ή επιχείρηση.

■ Σχετικό παραστατικό μίσθωσης θυρίδας.

■ Παραστατικό αγοράς ή/και σχετική πράξη φορολογικής Αρχής ή/και ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τη δήλωση κινητών μεγάλης αξίας.

■ Στοιχεία οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και φυσικά πρόσωπα (αφορά μόνο τους υπόχρεους υποβολής ΔΠΚ στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, άρθρου 3Α).

Η δήλωση «πόθεν έσχες» υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά και η πρόσβαση στο σύστημα «ΠΟΘΕΝ» γίνεται αποκλειστικά από τους υπόχρεους με τη χρήση προσωπικών κωδικών TAXISnet.

Τα προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου, όπως αριθμός δελτίου ταυτότητας, διεύθυνση, τηλέφωνο, δηλώνονται ως έχουν κατά την ημερομηνία της υποβολής της δήλωσης. Τα λοιπά στοιχεία, όπως υπηρεσιακά και οικογενειακά, όπως και η ιδιότητα του υπόχρεου δηλώνονται όπως είχαν κατά το έτος που αφορά η δήλωση.

Χαοτική η διαδικασία για την καταχώρηση στοιχείων

Για την υποβοήθησή του στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, μετά την ταυτοποίησή του μέσω των κωδικών του TAXISnet και εφόσον συναινέσει με υπεύθυνη δήλωσή του σε αυτή τη διαδικασία, ο υπόχρεος μπορεί να μεταφέρει στη δήλωσή του (με αυτόματη ηλεκτρονική επισύναψη) τα δεδομένα της τελευταίας ηλεκτρονικά υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους στο οποίο αφορά η ΔΠΚ, καθώς και τα στοιχεία των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη βεβαίωση της περιουσιακής κατάστασής του (Ε9) κατά την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους που αφορά η δήλωση. Η εν λόγω δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) καθώς και το έντυπο βεβαίωσης δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης (Ε9) επισυνάπτονται αυτόματα στην υποβαλλόμενη δήλωση.

Για να μπορεί να προσυμπληρώσει ο υπόχρεος τη δήλωσή του με τα ακίνητα συζύγου, όπως αυτά είναι καταχωρισμένα στο TAXISnet, πρέπει προηγουμένως ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο, με το οποίο ο υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, να συνδεθεί με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet στο σύστημα (www.pothen.gr) και να επιλέξει στο αριστερό μενού την επιλογή «Διαχείριση Εξουσιοδοτήσεων». Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει προσθήκη τον ΑΦΜ του υπόχρεου και το σχετικό έτος της δήλωσης, για το οποίο παρέχεται η εξουσιοδότηση (για τα ακίνητα). Με νέα σύνδεση ο υπόχρεος (πλέον με τους προσωπικούς κωδικούς του) κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής του μπορεί να κάνει προσθήκη από το ΤAXISnet ακινήτων του/της συζύγου ή του προσώπου με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, επιλέγοντας το αντίστοιχο κουμπί στην καρτέλα των ακινήτων.




Σε περίπτωση απόκτησης νέου περιουσιακού στοιχείου ή επαύξησης αυτού, κατά τη χρήση που αφορά η δήλωση, δηλώνεται υποχρεωτικά ο τρόπος απόκτησης αυτού, το ύψος της σχετικής δαπάνης (τίμημα που καταβλήθηκε) και παρατίθεται αναλυτικά η πηγή προέλευσης των σχετικών πόρων. Σε περίπτωση εκποίησης περιουσιακού στοιχείου που είχε δηλωθεί σε προηγούμενη δήλωση του υπόχρεου δηλώνεται το τίμημα που έχει εισπραχθεί.

Σε περίπτωση απόκτησης νέου εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου ή εκποίησης εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις του υπόχρεου, δηλώνονται τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή εκποίησης.

Σε περίπτωση απόκτησης και απώλειας εμπράγματου δικαιώματος επί του ίδιου ακινήτου κατά τη χρήση που αφορά η δήλωση, δηλώνονται και οι δύο μεταβολές. Το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα, τα πλωτά και τα εναέρια μεταφορικά μέσα κ.ά.

Πηγή (ΚΥ 24/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!