Συντριπτική νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 μονάδες στις ευρωεκλογές * ΙΟΒΕ: Το 65% των Ελλήνων μόλις τα βγάζει πέρα * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο

9/3/19

Ποιες λύσεις εξετάζει η κυβέρνηση για τα αναδρομικά (upd)


Στην υιοθέτηση λύσεων α λα καρτ έναντι των διεκδικούμενων αναδρομικών από χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Στη περίπτωση που οι οι αποφάσεις του ΣτΕ προκαλέσουν μόνιμο δημοσιονομικό κόστος, το υπουργείο Οικονομικών θα απαντήσει με μέτρα εξισορρόπησης ώστε να μην επηρεαστεί ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Αυτό μεταφράζεται με καταβολή του 13ου και 14 μισθού χωρίς να αλλάζει το σύνολο των ετήσιων αποδοχών ή συντάξεων.

Εάν η απόφαση του ΣτΕ αφορά στην καταβολή μόνο των αναδρομικών, τότε οι πληρωμές θα γίνουν ετήσιες δόσεις ώστε να μετριαστεί η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα διαπραγματευθεί με τους θεσμούς επικαλούμενο "εξωγενή και μη προβλέψιμο παράγοντα", η όποια δαπάνη να λαμβάνεται με υπόψη στο πρωτογενές πλεόνασμα της ΕΛΣΤΑΤ όχι όμως και στο “μνημονιακό“ πλεόνασμα που πρέπει να φθάνει το 3,5% του ΑΕΠ.Για τις αποφάσεις που θα προκαλούν εφάπαξ επιβάρυνση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε δύο κινήσεις τακτικής, για να μειώσει το δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος. Για το ταμειακό ζήτημα, οι επιστροφές θα γίνουν σε ετήσιες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της απαίτησης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε δημοσιονομικό επίπεδο γίνονται διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αναδρομικά ως «εξωγενής και μη προβλέψιμος παράγοντας».

Αν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, αυτό θα ότι η όποια δαπάνη θα λαμβάνεται μεν υπόψη στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελληνικής Στατικής Αρχής, όχι όμως και στο «μνημονιακό» πλεόνασμα βάσει του οποίου ελέγχεται αν η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5%.

Η επιστροφή δώρων και επιδόματος άδειας, σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, είναι η βασική πηγή αναδρομικών διεκδικήσεων με μόνιμη δημοσιονομική επίπτωση. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 3-3,4 δισ. ευρώ και θεωρείται «ασήκωτο» σε μόνιμη βάση.

Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να τηρήσει τη γραμμή που υπαγόρευσε η Κομισιόν στην έκθεσή της, για τη λήψη ισοδύναμων εξισορροπητικών μέτρων, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ χωρίς μεγάλο (ή και καθόλου) δημοσιονομικό κόστος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα εξεταστούν διάφορες λύσεις, καταρχάς για το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι το πρώτο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς η σχετική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται πριν από το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, απορρόφηση του 13ου και 14ου μισθού από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και μείωση δώρων και επιδόματος. Σε ό,τι αφορά το δώρο των συνταξιούχων, μπορεί να «συμψηφιστεί» με το ποσό της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων.

Η προσωπική διαφορά έχει παραμείνει ως μέγεθος-και μάλιστα υπολογισμένη ανά συνταξιούχο έστω και με λάθη-και θα περιορίζεται κάθε φορά που θα δίδεται αύξηση στους νέους συνταξιούχους μετά το 2022. Μια λύση θα μπορούσε να είναι ο συμψηφισμός του δώρου με την προσωπική διαφορά.

(ΣΑ 9/3/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!