Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Θρίλερ με την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στον νέο "νόμο Κατσέλη"


Με ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, πηγαίνει στο Eurogroup της Καθαρής Δευτέρας ο νέος νόμος Κατσέλη.

Εν αναμονή και της γνωμοδότησης της ΕΚΤ, η οποία έχει εγείρει ενστάσεις για το εάν στο νέο πλαίσιο προστασίας θα πρέπει να ενταχθούν και επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, η τροπολογία με τις διατάξεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Χθες το απόγευμα, στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία μετείχαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Κυβερνητική πηγή εκτίμησε μετά τη σύσκεψη ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί με τους "θεσμούς", αλλά παραμένει "αγκάθι" το θέμα των επιχειρηματικών δανείων. "Νομίζω ότι συμφωνήσαμε. Το κρίσιμο θέμα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια. Εγώ προβλέπω ότι θα περιλαμβάνονται και τα επιχειρηματικά δάνεια, εκτός κι αν έχουμε ανατροπές", ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας ότι η τροπολογία θα έλθει στη Βουλή την εβδομάδα που έρχεται.



Το πόρισμα των τραπεζών που απέστειλε επισήμως η ΤτΕ στην ΕΚΤ για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του νέου νόμου στην κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών, αναφέρει ότι στην περίμετρο του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας θα περιληφθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 11 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 9 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα 2 δισ. μικρά επιχειρηματικά. Από τα 9 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, το 50% είναι δάνεια που βρίσκονται ήδη στον νόμο Κατσέλη.

Η ΕΚΤ έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις της για το γεγονός ότι το νέο πλαίσιο προστασίας είναι ιδιαίτερα ευρύ όσον αφορά στα είδη των επιλέξιμων οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών δανείων, καθώς και της σημασίας των χαρτοφυλακίων δανείων που εξασφαλίζονται με υποθήκη επί κύριων κατοικιών για το σύνολο των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού. Ανησυχίες που αφορούν τις πιθανές επιπτώσεις του σχεδίου νόμου στα πιστωτικά ιδρύματα και επιβάλλεται να εξεταστούν εκ των προτέρων, σύμφωνα με την ΕΚΤ, είναι η υποχρεωτική εφαρμογή "κουρέματος" σε κάθε οφειλή, η υποχρεωτική 25ετής διάρκεια της ρύθμισης, η αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πιθανόν για μακρά χρονικά διαστήματα) και η αλληλεπίδραση του σχεδίου νόμου με ισχύουσα νομοθεσία, ιδίως με τον νόμο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Προς άρση ορισμένων από τις ανησυχίες αυτές, η ΕΚΤ έχει συστήσει την εξειδίκευση του πεδίου εφαρμογής του σχεδίου νόμου όσον αφορά την επιλεξιμότητα των οφειλών και των οφειλετών και τον καθορισμό των σχετικών παραμέτρων μόνο κατόπιν διεξοδικής εκτίμησης της πιθανής επίπτωσής τους στους πιστωτές.

Με την υπαγωγή και των επιχειρηματικών δανείων που φέρουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία να παραμένει το στοιχείο θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή, στο μεθαυριανό Eurogroup φαίνεται ότι θα οριστικοποιηθεί και το ύψος των περιουσιακών κριτηρίων που θα δίνουν δικαίωμα προστασίας από το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Η ένσταση των "θεσμών" όσον αφορά στα περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στον νέο νόμο, έγκειται στο ύψος των καταθέσεων και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη ως προς το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής του, δηλαδή της οφειλής που θα ρυθμιστεί.

Με το σχέδιο νόμου που έχει παρουσιάσει στους "θεσμούς" η κυβέρνηση, προστασία της πρώτης κατοικίας λαμβάνει ένας οφειλέτης αν οι καταθέσεις που έχει δεν είναι υψηλότερες από το 50% της οφειλής του και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει το 200% της οφειλής του.

Τα ποσοστά αυτά, εφόσον υπολογιστεί το ύψος του συνολικού υπολειπόμενου δανεισμού του οφειλέτη που ορίζεται στις 130.000 ευρώ και το οποίο αποτελεί τον πρώτο "κόφτη" για την επιλεξιμότητα του οφειλέτη στον νέο "νόμο Κατσέλη", ερμηνεύονται σε "προστατευόμενες" καταθέσεις 65.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 260.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσά που οι "θεσμοί" δεν αποδέχονται, κρίνοντας ευλόγως ότι όποιος π.χ. έχει οφειλή 130.000 ευρώ και καταθέσεις στην τράπεζα 65.000 ευρώ, μπορεί κάλλιστα να αποπληρώνει την ρυθμισμένη οφειλή του και δεν χρειάζεται προστασία. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ασκήσει πιέσεις ώστε τα περιουσιακά κριτήρια να μειωθούν σημαντικά, ενδεχομένως και στο ήμισυ αυτών που έχουν ανακοινωθεί.

Πηγή: Capital.gr (ΣΑ 9/3/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!