Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην κατάθεση της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας (upd)


Στο Eurogroup και τις διαπραγματεύσεις που θα προηγηθούν της συνεδρίασης εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον, καθώς η κυβέρνηση δεν προχώρησε χθες στην κατάθεση της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρότι αυτό είχε προαναγγελθεί από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ήδη από την περασμένη Τετάρτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να μην οξύνει τις ήδη τεταμένες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, βαρύνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα πριν από τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

Το διήμερο που προηγήθηκε υπήρξαν συνεχείς τηλεδιασκέψεις στελεχών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η απόσταση και το νομοθέτημα να κατατεθεί με τη σύμφωνη γνώμη τους, πλην όμως αυτό, όπως προκύπτει εν τοις πράγμασι, δεν κατέστη δυνατόν.



Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ώρες και ημέρες καθώς δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση, τουλάχιστον στις βασικές γραμμές της, να κατατεθεί και να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή.

Η ρύθμιση αναμενόταν να έχει τη μορφή τροπολογίας η οποία θα συμπεριλαμβάνονταν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η συζήτησή του συγκεκριμένου νομοθετήματος στις Επιτροπές που είχε αρχικά γίνει γνωστό ότι θα γίνει την Τρίτη μετατέθηκε για μια ημέρα και η διαδικασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφωνίες συνεχίζονται και μάλιστα δεν αφορούν μόνο τις παραμέτρους του πλαισίου προστασίας της α’ κατοικίας, αλλά και ευρύτερα θέματα σε ότι αφορά την αγορά.

Ετσι, από την πλευρά ορισμένων πιστωτών καταγράφεται ο κίνδυνος ευρύτερων προβλημάτων από την προστασία επιχειρηματικών δανείων πρώτης κατοικίας. Επικαλούνται, για παράδειγμα, το ότι προσφέροντας προστασίας σε ένα ακίνητο που έχει μπει ενέχυρο πρώτη κατοικία στερείς το δικαίωμα ενός άλλου επιχειρηματία να το διεκδικήσει έναντι οφειλών που μπορεί να έχει ο προστατευμένος συνάδελφός του. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν ότι δημιουργείται ενός τύπου «ντόμινο» χρεών.

Η Αθήνα προσέρχεται στην διαπραγμάτευση με βασική γραμμή τα όσα ορίζονται στην συμφωνία με τους Ελληνες τραπεζίτες σε ό,τι αφορά τα βασικά όρια (αντικειμενικής αξίας, υπολειπόμενου δανείου, ετήσιου εισοδήματος).

Ποια είναι τα «αγκάθια»

Μια σειρά από ζητήματα απασχολούν τους δανειστές που ζητούν ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια, καθώς και περισσότερες -και πιο αυστηρές- δικλείδες ασφαλείας.

Ένα από αυτά είναι οι οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί στην προστασία του Νόμου Κατσέλη. Η ουρά των 160.000 υποθέσεων προκαλεί «πονοκέφαλο» στους Θεσμούς που θεωρούν ότι εμπεριέχει τουλάχιστον 50.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτό που ζητούν είναι όσοι βρίσκονται στην αναμονή της εκδίκασης, δεν έχουν λάβει δηλαδή δικάσιμο, να περάσουν από τα φίλτρα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί στο νέο καθεστώς. Ζητούν το τοπίο να ξεκαθαρίσει «εδώ και τώρα». Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν, όμως, ότι κάτι τέτοιο θα κριθεί αντισυνταγματικό στο δικαστήριο, καθώς δεν μπορούν να υποχρεωθούν για κάτι τέτοιο όσοι βρίσκονται ήδη σε προστασία.

Ένα άλλο «αγκάθι» είναι τα επιχειρηματικά δάνεια που με μεγάλη επιμονή κατόρθωσε η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στη νέα ρύθμιση προστασίας. Οι δανειστές αντιδρούν με την προσθήκη αυτή και επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν οι επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα «καθώς μέχρι σήμερα προστασία παρεχόταν μόνο στα στεγαστικά δάνεια». Κατόρθωσαν, όμως, να μειώσουν τον «κόφτη» της αντικειμενικής αξίας στα 175.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ακόμη ένα σημείο προστριβής είναι η προθεσμία «κοκκινίσματος» του δανείου. Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν να υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου 2018, αλλά και αυτό βρίσκεται πλέον υπό συζήτηση. Οι δανειστές ζητούν να μεταφερθεί νωρίτερα, στις 30 Οκτωβρίου 2018 -κάτι που εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις τράπεζες.

Ως προς τα υπόλοιπα κριτήρια ένταξης, αυτά διαμορφώνονται ως εξής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

• Το υπόλοιπο οφειλής παραμένει στις 130.000 ευρώ.
• Το σύνολο της κινητής περιουσίας (δηλ. καταθέσεις) διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ, αισθητά χαμηλότερα από την πρόταση της κυβέρνησης για 50.000 ευρώ.
• Η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 100% του υπολοίπου οφειλής. Εάν, για παράδειγμα, ένας οφειλέτης χρωστά 100.000 ευρώ, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του δεν μπορεί να υπερβαίνουν αυτή την αξία.
• Δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Το ετήσιο εισόδημά του να μην ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και τις 21.000 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (μέγιστη κάλυψη έως 36.000 ευρώ).
• Όσο αφορά στο κούρεμα της οφειλής, αυτό θα αφορά στο ποσό υπολοίπου οφειλής που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
• Η κρατική επιδότηση δόσης θα έχει διάρκεια 25 έτη, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.




«Το πρόβλημα είναι όσοι προστατεύονται ήδη»

Σημειώνεται ότι το νέο πλαίσιο προστασίας απευθύνεται κυρίως σε όσους είναι ήδη προστατευμένοι, αφού θεωρητικά όσοι δικαιούνταν να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη το έκαναν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 -ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειονότητα.

Θεσμικές πηγές παραδέχονται ότι η μεγάλη αδυναμία του νέου καθεστώτος είναι ότι δεν θα είναι αρκετά δελεαστικό για τους ήδη προστατευμένους οφειλέτες, ώστε να εγκαταλείψουν τη δικαστική οδό για την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ένα σημαντικό δέλεαρ είναι σαφώς η κρατική επιδότηση μέρους της δόσης, ωστόσο, πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό κίνητρο για να εγκαταλείψει ένας οφειλέτες την ασφάλεια της προστασίας που απολαμβάνει ήδη.

Σημειώνεται ότι θα μπορούν, επίσης, να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα οι οφειλέτες που έχουν ήδη φτάσει στο δικαστήριο του Νόμου Κατσέλη και η αίτησή τους απορρίφθηκε. Αποκλείονται, ωστόσο, αυτοί για τους οποίους το δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι «δολίως» δεν εξυπηρέτησαν τις οφειλές τους -όσοι δηλαδή έχουν τη «βούλα» του στρατηγικού κακοπληρωτή.

Πηγή (ΣΑ 23/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!