Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

ΑΑΔΕ: Ποιοι δεν υποχρεούνται να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό


Σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με την δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού και συγκεκριμένα ποιοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν είναι υπόχρεοι να δηλώσουν τέτοιο λογαριασμό, προχώρησε με την υπ' αριθμ. Ε.2037/2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση:

  • Δεν είναι υπόχρεοι σε δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού, ακόμη και αν έχουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας που περιλαμβάνεται στη λίστα των επαγγελμάτων της υπ' αριθμ. 45231/2017 ΚΥΑ, οι δικαιούχοι πληρωμής που πραγματοποιούν Β2Β συναλλαγές. Ωστόσο, είναι υπόχρεοι, αν παράλληλα με τις Β2Β συναλλαγές διενεργούν και Β2C συναλλαγές.
  • Δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, όταν οι δικαιούχοι πληρωμής (φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας.
  • Δεν δηλώνονται ως επαγγελματικοί λογαριασμοί, οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούν δικαιούχοι πληρωμής (π.χ. δικηγόροι, λογιστές, ασφαλιστές, κλπ) αποκλειστικά για πληρωμή υποχρεώσεων τρίτων, όπως φόρων, εργοδοτικών εισφορών, προκαταβολών, ασφαλίστρων, λογαριασμών ΔΕΗ κλπ.



Επίσης, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει, ότι:

  • Υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των επαγγελματικών λογαριασμών τους, οι δικαιούχοι πληρωμής των οποίων οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, διενεργούνται σε πέραν του ενός επαγγελματικούς λογαριασμούς.
  • Τραπεζικός λογαριασμός που τηρείται ως κοινός λογαριασμός με συνδικαιούχα πρόσωπα, μπορεί να δηλωθεί ως επαγγελματικός, μόνον από τον ένα από τους συνδικαιούχους.
  • Δεν επιβάλλεται πρόστιμο, στην περίπτωση που από τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος έχει δηλωθεί ως επαγγελματικός, διενεργούνται συναλλαγές, οι οποίες δεν αφορούν την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

(ΤΡ 5/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!