Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Διπλό "χτύπημα" για τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων


Πού ανεβαίνουν οι τιμές, τι συμφέρει να κάνετε
Διπλή… σφαλιάρα έρχεται για τουλάχιστον 3.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες, καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε για ακόμη μία φορά με τους δανειστές στην αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, έτσι ώστε το 2020 να είναι ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές.

Επιπλέον, κατά την τελευταία περίοδο παρατηρούνται αυξημένες μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές με χαμηλές τιμές, ενώ αντιθέτως στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές αλλά και όσοι έχουν ακίνητα στις «ακριβές», προκειμένου να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πράξη μεταβίβασης. Εξ αυτού του λόγου, η κτηματαγορά βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση, καθώς οι περιοχές-φιλέτα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τα υψηλά βαλάντια, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν χαμηλότερους φόρους λόγω μείωσης των τιμών ζώνης, ενώ όσοι κατέχουν ακίνητα σε «φτηνές» περιοχές τότε θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη.

Η κυβέρνηση, ενόψει εκλογών, παίζει… κρυφτό με τους δανειστές, οι οποίοι εξακολουθούν να πιέζουν προς την κατεύθυνση επικράτησης μίας τιμής για όλα. Το θέμα έχει εξόχως πολιτικές διαστάσεις, καθώς οι τιμές ζώνης πρέπει να αυξηθούν σε τουλάχιστον 4.132 περιοχές, όπου πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών τις είχε «παγώσει» για να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Οι αυξημένες τιμές θα ισχύσουν σε δύο δόσεις, από την 1η Ιουλίου 2019 και από την 1η Ιανουαρίου 2020, και θα πλήξουν κυρίως τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες, αλλά και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τις τιμές στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, καθώς θέλει να δώσει ταξικό πρόσημο στο εκλογικό της αφήγημα.



Ως γνωστόν, πέρυσι, η κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες αναπροσαρμογές τιμών, με στόχο να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, αποφεύγοντας να κάνει… χειρουργείο, όπως ζητούν οι δανειστές. Ωστόσο, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται και αναδεικνύει το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας εκ νέου από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πραγματικές τιμές για ολόκληρη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, θα αυξομειωθούν σε κάποιες μεσαίες, ενώ θα σημειώσουν σημαντική έως και εκρηκτική αύξηση στις λεγόμενες «φτωχές» συνοικίες, τις κωμοπόλεις και τα χωριά της ελληνικής επαρχίας. Όπως είναι… φυσικό, κάτι τέτοιο είναι εκτός των προεκλογικών σχεδίων της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να αγοράσει χρόνο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μη λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις όσων εκτιμητών αναμείχθηκαν στην πρώτη φάση της διαδικασίας.

Οι εκτιμητές «καίνε» το κυβερνητικό αφήγημα

Η επαναδραστηριοποίηση των εκτιμητών ακινήτων για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, και με φόντο τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, έχει ήδη δημιουργήσει κινητικότητα στην αγορά των ακινήτων.

Όπως δεσμεύτηκε και πάλι πρόσφατα η κυβέρνηση στους δανειστές, εντός του τρέχοντος μηνός θα πρέπει να αρχίσει εκ νέου η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων, προκειμένου να είναι έτοιμες οι νέες τιμές ζώνης το καλοκαίρι. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει προς την κυβέρνηση ότι φέτος και του χρόνου οι νέες τιμές ζώνης θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές τιμές, ώστε να επικρατήσει η μία και μοναδική τιμή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, το 2018 χιλιάδες ιδιοκτήτες πούλησαν τα ακίνητά τους σε διάφορες περιοχές προκειμένου να γλιτώσουν τον ΕΝΦΙΑ, ενώ το Δημόσιο εισέπραξε πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Συνολικά πέρυσι, και υπό τον φόβο των νέων αυξημένων τιμών, έγιναν 25.000 μεταβιβάσεις, ενώ φέτος αναμένεται να αυξηθούν, από τη στιγμή μάλιστα που θα καταστεί σαφές ότι θα ισχύσουν οι νέες τιμές ζώνης σε δύο δόσεις και μάλιστα μέσα σε πολύ λίγους μήνες. Δηλαδή, το προσεχές καλοκαίρι και την 1/1/2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για τις τιμές που είχαν εισηγηθεί οι ανεξάρτητοι εκτιμητές και οι οποίες αγνοήθηκαν από τη στιγμή που προέβλεπαν θεαματικές αυξήσεις στις «λαϊκές» περιοχές και σημαντικές μειώσεις στις ακριβές και… μεγαλομεσαίες. Άλλωστε, αυτό συνέβη, πέρυσι όταν έγιναν οι σχετικές εισηγήσεις για τις νέες τιμές και η κυβέρνηση δεν τις χρησιμοποίησε προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ στις «λαϊκές περιοχές». Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισημανθεί ότι το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανάληψη δράσης από τους ανεξάρτητους εκτιμητές ερμηνεύεται ως προσπάθεια να είναι συνεπής ως προς τη συμφωνία με τους δανειστές, αφού οι νέες υψηλές τιμές θα εφαρμοστούν όχι από την ίδια, αλλά από την επόμενη κυβέρνηση, η οποία και θα… λουστεί το πολιτικό κόστος!

Το σίγουρο είναι ότι οι εκτιμητές ακινήτων έχουν βρει τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις πραγματικές τιμές σχεδόν στο μισό της ελληνικής επικράτειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας οι τιμές πρέπει να αυξηθούν 40%-50%, ενώ στις ακριβές περιοχές, και γενικά όπου οι τιμές είναι… εξωπραγματικές, να υπάρξει μείωση ακόμη και έως 40%.

Πού ανεβαίνουν οι τιμές, τι συμφέρει να κάνετε

Με δεδομένη τη διπλή αύξηση στις αντικειμενικές αξίες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι προφανές ότι εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες υψηλές επιβαρύνσεις για μεταβιβάσεις, ΕΝΦΙΑ, φόρους γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, τεκμήρια κ.λπ.

Σύμφωνα με τους μεσίτες και τους συμβολαιογράφους, αυτοί που πρέπει να βιαστούν ώστε να αγοράσουν ή να μεταβιβάσουν ακίνητο είναι οι εξής:

• • Όσοι κατέχουν ακίνητα στην επαρχία με τιμές ζώνης 500-700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

• • Όσοι κατέχουν ακίνητα σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας με χαμηλή τιμή ζώνης ή κοντά στους σταθμούς του μετρό.

• • Όσοι κατέχουν ακίνητα σε περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής αλλά και των δήμων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

• • Όσοι κατέχουν δευτερεύουσες κατοικίες σε χωριά και οικισμούς της ελληνικής επαρχίας.

• • Όσοι έχουν ακίνητα σε μικρομεσαίες περιοχές όπου λόγω έργων υποδομής οι εμπορικές τιμές έχουν αυξηθεί.

• • Όσοι κατέχουν ακίνητα σε αστικές περιοχές όπου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για μισθώσεις τύπου Airbnb.

• • Όσοι κατέχουν ακίνητα σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η Κρήτη, τα Ιόνια νησιά και τα νησιά του Αιγαίου, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για βραχυχρόνιες μισθώσεις.




Αντιθέτως, αυτοί που πρέπει να περιμένουν ώστε να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές και να πληρώσουν λιγότερους φόρους μεταβίβασης, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. είναι οι εξής:

• • Όσοι έχουν ακίνητα στα ακριβά βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, όπως η Εκάλη, η Φιλοθέη, η Πολιτεία, το Παλαιό Ψυχικό, η Βούλα, η Βουλιαγμένη ή και άλλες ακριβές περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

• • Όσοι έχουν ακίνητα σε ακριβές – μεσαίες περιοχές, όπου θα υπάρξουν μικρές μειώσεις αντικειμενικών αξιών και συνεπώς των ανάλογων επιβαρύνσεων.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ 11/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!