ΤτΕ: Ελλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 50.700 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

7/3/19

Πώς θα γίνεται η αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών


Έως το τέλος Μαρτίου, οι φορολογούμενοι που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους στην εφορία θα μπορούν να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των λογαριασμών τους, που λόγω οφειλών είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, απαραίτητη προϋπόθεση για το σταδιακό ξεκλείδωμα των λογαριασμών είναι η υπαγωγή των χρεών σε ρύθμιση και η ευλαβική τήρησή της. Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάσει της ρύθμισης, θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό το οποίο θα μπορεί και να χρησιμοποιεί.

Συγκεκριμένα, με νομοθετική διάταξη που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα θεσπισθεί ένα σύστημα κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού το οποίο θα αφορά αποκλειστικά στους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.Ο τραπεζικός λογαριασμός θα ξεκλειδώνει μόνο για τους συνεπείς οφειλέτες, ήτοι για όσους τηρούν τη ρύθμιση πληρώνοντας τις μηνιαίες δόσεις στην ώρα τους. Όσο εξυπηρετείται η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών, ο λογαριασμός θα αποδεσμεύεται σταδιακά. Εάν ο φορολογούμενος σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις της ρύθμισης, η εφορία θα μπλοκάρει ξανά τον λογαριασμό του.

Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο οφειλέτης βάσει της ρύθμισης, θα μπορεί να κινεί στον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό. Σύμφωνα με το σχέδιο, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις - τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει στην εφορία ο οφειλέτης.

Κατά πληροφορίες η σταδιακή απελευθέρωση των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών συνεπών οφειλετών, θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: insider.gr (ΠΕ 7/3/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!