Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Επίδομα Στέγασης: Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις για την α' δόση


Ποιοι πρέπει να ξανακάνουν αίτηση
Στις 31 Μαρτίου θα κλείσει προσωρινά η πλατφόρμα της επιδότησης ενοικίου epidomastegasis.gr για την πληρωμή της πρώτης δόσης και των αναδρομικών.

Ειδικότερα θα κλείσει η πλατφόρμα την Κυριακή προκειμένου μέσα στον Απρίλιο να καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους. Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά όπως αναφέρεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση θα δοθούν με την πρώτη δόση η οποία λογικά θα πληρωθεί αρχές Απριλίου.

Όσοι λοιπόν έχουν κάνει αίτηση τον Μάρτιο θα πάρουν τα αναδρομικά. Όμως εφόσον τα δικαιούται θα τα πάρουν και όσοι κάνουν αίτηση μέσα στον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, πρόκειται για αιτήσεις η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε αναμονή συναίνεσης και θα εγκριθούν, ενώ υπάρχουν και αυτές που είναι μεν σε εκκρεμότητα αλλά δεν θα εγκριθούν λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων.



Ωστόσο το πρόβλημα επικεντρώνεται στα ηλεκτρονικά μισθωτήρια καθώς δεν έχουν υποβληθεί. Τα μισθωτήρια συμβόλαια ενοικίασης κατοικιών υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Όλοι όσοι εκμισθώνουν ακίνητα αλλά και όλοι όσοι είναι μισθωτές υποχρεούνται να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες: οι μεν πρώτοι να καταχωρίσουν τα στοιχεία της μίσθωσης (ΑΦΜ μισθωτών, ποσό μισθώματος, διάρκεια, αριθμός παροχής ρεύματος, ΑΤΑΚ ακινήτου), οι δε δεύτεροι να τα αποδεχτούν.

Με την εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ στο Taxisnet, δεν χρειάζεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πηγαίνουν στην εφορία ώστε να θεωρήσουν και να υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο. Ακόμη και η επέκταση του μισθωτηρίου μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Μέσω της υπηρεσίας Μισθωτήρια Ακινήτων ο ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί από τον υπολογιστή του να υποβάλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο και αυτόματα θα ενημερώνεται και ο ενοικιαστής με το περιεχόμενο του μισθωτηρίου.

Να σημειωθεί ότι η 6μηνη ισχύς του ηλεκτρονικού συμβολαίου είναι προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος ενοικίου. Αυτό σημαίνει ότι για όσους κάνουν αίτηση τον Απρίλιο η καταβολή ισχύει από τον επόμενο μήνα, δηλαδή Μάιο και άρα η 6μηνη ισχύς του ηλεκτρονικού συμβολαίου πρέπει να είναι από 1ης Μαΐου ως 31 Οκτωβρίου 2019. Αντίστοιχα αν κάνουν την αίτηση τον Μάιο, λογαριάζεται από 1η Ιουνίου, και η ισχύς του 6μηνου μισθωτηρίου πρέπει να λήγει 30 Νοεμβρίου 2019. Έτσι, θα πρέπει όσοι κάνουν την αίτηση το επόμενο διάστημα και όχι μέσα στον Μάρτιο να γνωρίζουν ότι η 6μηνη ισχύς του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου ξεκινά από τον επόμενο μήνα της εγκριθείσας αίτησης και για ένα εξάμηνο.




Όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι μείνουν εκτός ενίσχυσης, επειδή με το ΕΚΑΣ των 115 ευρώ τον μήνα που έπαιρναν το 2017 ξεπέρασαν το όριο του ετήσιου εισοδήματος των 7.000 ευρώ, θα πρέπει να επανυποβάλουν την αίτησή τους, αφού καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση.

Και αυτό διότι με το ΕΚΑΣ του 2018 που «έπεσε» στα 35 ευρώ το μήνα, πέφτουν κάτω από τις 7.000 ευρώ σε ετήσιο εισόδημα, άρα δικαιούνται το επίδομα. Ωστόσο δεν θα το εισπράξουν αναδρομικά από 1/1/2019 αλλά από τον επόμενο μήνα της αίτησής τους.

Τη χορήγηση του επιδόματος στο επόμενο δεκαπενθήμερο προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, επισημαίνοντας ότι το επίδομα ενοικίου θα είναι συνολικά 237 εκ. ευρώ τον χρόνο.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το Επίδομα Στέγασης

(ΠΑ 29/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!