Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Τα τέσσερα σχέδια ρύθμισης οφειλών σε Εφορία, Ταμεία και δήμους


Βαθιά ανάσα σε 4 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν περισσότερα από 150 δισ. ευρώ και ταυτόχρονη ένεση ρευστότητας στα κρατικά και δημοτικά ταμεία ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση προωθώντας τέσσερις ρυθμίσεις οφειλών σε δήμους, Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία με τη δυνατότητα αποπληρωμής από 100 -όπως θα ισχύει στην περίπτωση των δήμων- έως 120 δόσεις.

Σύμφωνα με τη RealNews το οικονομικό επιτελείο κάνει τους τελευταίους υπολογισμούς ώστε να είναι έτοιμο με στοιχεία να αντικρούσει τις πιθανές ενστάσεις της τρόικας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, που έρχεται στην Αθήνα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ανεξάρτητα από την τελική τοποθέτηση των εκπροσώπων των δανειστών.

Η νέα ρύθμιση θα απευθύνεται σε όλους όσους δεν έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή στην πάγια ρύθμιση οφειλών. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν αποπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για το τρέχον έτος, όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εξετάζεται ακόμη αν θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί και οι φορολογικές υποχρεώσεις.



Αναλυτικότερα:

Δήμοι: Οφειλές σε δήμους θα μπορούν να αποπληρωθούν σε έως και 100 δόσεις με πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις. Πρόκειται για επαναφορά παλαιότερης ρύθμισης του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο – «σκούπα» για τους ΟΤΑ και δίνει στους οφειλέτες δυνατότητα να διαγράψουν έως και το σύνολο των προσαυξήσεων που έχουν διογκώσει τις οφειλές τους.

Κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού προσώπου αυτού, θα ρυθμίζονται και θα καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:
α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%),
β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80 %),
γ) αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%),
δ) αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%),
ε) αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

Εφορία: Οφειλές ύψους 104 δισ. ευρώ θα μπορούν να ρυθμιστούν με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κατά τα πρότυπα του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και με περιορισμένο «κούρεμα» στις προσαυξήσεις.

Επιχειρήσεις: Ασφαλιστικές οφειλές ύψους 18 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν σε έως 120 δόσεις, με «κούρεμα» στις προσαυξήσεις από 50% έως και 100% για εφάπαξ εξόφληση.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες: Ασφαλιστικές οφειλές ύψους 20 δισ. ευρώ θα μπορούν να επανυπολογιστούν με βάση το πραγματικό εισόδημα και να ρυθμιστούν με «κούρεμα» στις προσαυξήσεις κατά 85%.

(ΣΑ 30/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!