Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Τι προβλέπει ο νέος "νόμος Κατσέλη" που έρχεται στη Βουλή


Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ψηφιστεί από την Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο με τους όρους και τα κριτήρια της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το οποίο θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

Η νέα πραγματικότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα της RealNews της Κυριακής, εκτιμάται ότι θα ωφελήσει πάνω από 150.000 δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενο δάνειο που φέρει ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Όσο για εκείνους που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη (η ισχύς του οποίου έληξε την 28η Φεβρουαρίου), δεν μπορεί κανείς να τους αναγκάσει να κάνουν χρήση του νέου πλαισίου, ωστόσο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον ενδελεχή έλεγχο της οικονομικής και περιουσιακής τους κατάστασης από τις τράπεζες, οι οποίες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του Taxinet.



Το νέο καθεστώς, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, προβλέπει η υποβολή της αίτησης να γίνεται ηλεκτρονικά, σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει εντός των επόμενων 2-3 μηνών. Οι δικλείδες ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές, με μια σειρά από κόφτες, με στόχο να μην κάνουν χρήση της προστασίας για μια ακόμη φορά χιλιάδες δανειολήπτες που διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία, ωστόσο δεν πληρώνουν από επιλογή.

Όποιος δεν πληρώνει τη δόση του για 9 μήνες -το ίδιο ισχύσει και για την μηνιαία επιδότηση της δόσης που θα δίνει το Δημόσιο- θα χάνει αυτόματα την προστασία και το σπίτι θα βγαίνει άμεσα στον πλειστηριασμό. Στην περίπτωση που μετά την ηλεκτρονική επιβολή της αίτησης και τη συνομιλία με την τράπεζα δεν υπάρξει συμφωνία για ρύθμιση, η υπόθεση μπορεί να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και να αποφανθεί εντέλει ο δικαστής.

(ΣΑ 2/3/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!