Κλειστά τα εποχικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 3 Ιουνίου * Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου κυριακάτικες αγορές και εμποροπανηγύρεις * Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου * Από 1-26/6 θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Έως 31/5 η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΦΠΑ * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

1/3/19

Δώρα και αναδρομικά στην προεκλογική «ατζέντα»


Όχι ένα, ούτε δύο αλλά… δεκαοκτώ νομοσχέδια με θετικά μέτρα θέλει να φέρει η κυβέρνηση, μέχρι τις εκλογές. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν επίσης τα αναδρομικά, αλλά και η επαναφορά των Δώρων, όπως αναμένεται να επιτάσσουν οι δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν.

Παρότι αρμόδια πηγή που ρωτήθηκε χθες δήλωνε «άγνοια» για τα σενάρια επαναφοράς των Δώρων (ή και άμεσης χορήγησης Δώρου Πάσχα ύψους 170 εκατ. ευρώ) για τους δημοσίους υπαλλήλους, λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, είχε ανοίξει παράθυρο για χορήγησή τους.Με δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6 o υφυπουργός επισήμανε ότι «δεν περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις για να κάνουμε τη διορθωτική πολιτική που χρειάζεται να κάνουμε», διευκρινίζοντας όμως ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και «τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουμε».

Το θέμα των αναδρομικών έχει απασχολήσει και τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, εξετάζοντας σαν λύση να μην μετρήσει στο πρωτογενές πλεόνασμα της χρονιάς, το εφάπαξ κόστος που προκύπτει για δαπάνες, εάν προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες όπως ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

Από την άλλη, αν επανέλθουν τα κομμένα Δώρα και επιδόματα αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η Έκθεση Αξιολόγησης της Κομισιόν αναφέρει ότι πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο, δηλαδή να κοπούν ξανά μισθοί και συντάξεις.

Πηγή: newmoney.gr (ΠΑ 1/3/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!