ΙΟΒΕ: Το 65% των Ελλήνων μόλις τα βγάζει πέρα * ΕΛ.ΑΣ.: Επιστροφή πινακίδων-αδειών κυκλοφορίας λόγω εκλογών * Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα έως το Σάββατο 25/5 * Ελεύθερα τα διόδια τις Κυριακές των εκλογών * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο

1/3/19

Δώρα και αναδρομικά στην προεκλογική «ατζέντα»


Όχι ένα, ούτε δύο αλλά… δεκαοκτώ νομοσχέδια με θετικά μέτρα θέλει να φέρει η κυβέρνηση, μέχρι τις εκλογές. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν επίσης τα αναδρομικά, αλλά και η επαναφορά των Δώρων, όπως αναμένεται να επιτάσσουν οι δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν.

Παρότι αρμόδια πηγή που ρωτήθηκε χθες δήλωνε «άγνοια» για τα σενάρια επαναφοράς των Δώρων (ή και άμεσης χορήγησης Δώρου Πάσχα ύψους 170 εκατ. ευρώ) για τους δημοσίους υπαλλήλους, λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, είχε ανοίξει παράθυρο για χορήγησή τους.Με δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6 o υφυπουργός επισήμανε ότι «δεν περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις για να κάνουμε τη διορθωτική πολιτική που χρειάζεται να κάνουμε», διευκρινίζοντας όμως ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και «τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουμε».

Το θέμα των αναδρομικών έχει απασχολήσει και τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, εξετάζοντας σαν λύση να μην μετρήσει στο πρωτογενές πλεόνασμα της χρονιάς, το εφάπαξ κόστος που προκύπτει για δαπάνες, εάν προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες όπως ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

Από την άλλη, αν επανέλθουν τα κομμένα Δώρα και επιδόματα αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η Έκθεση Αξιολόγησης της Κομισιόν αναφέρει ότι πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο, δηλαδή να κοπούν ξανά μισθοί και συντάξεις.

Πηγή: newmoney.gr (ΠΑ 1/3/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!