Στα 337,4 δισ. το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του έτους * ΟΑΕΔ: 858.069 οι άνεργοι τον Ιούνιο * Εξωδικαστικός: Στην πλατφόρμα τα χρέη του 2018 * Τέλος ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας από τη Δευτέρα * ΤτΕ: Πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 - Ταμειακό έλλειμμα 3,388 δισ. ευρώ * Στο 0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

1/3/19

Δώρα και αναδρομικά στην προεκλογική «ατζέντα»


Όχι ένα, ούτε δύο αλλά… δεκαοκτώ νομοσχέδια με θετικά μέτρα θέλει να φέρει η κυβέρνηση, μέχρι τις εκλογές. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν επίσης τα αναδρομικά, αλλά και η επαναφορά των Δώρων, όπως αναμένεται να επιτάσσουν οι δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν.

Παρότι αρμόδια πηγή που ρωτήθηκε χθες δήλωνε «άγνοια» για τα σενάρια επαναφοράς των Δώρων (ή και άμεσης χορήγησης Δώρου Πάσχα ύψους 170 εκατ. ευρώ) για τους δημοσίους υπαλλήλους, λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, είχε ανοίξει παράθυρο για χορήγησή τους.Με δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6 o υφυπουργός επισήμανε ότι «δεν περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις για να κάνουμε τη διορθωτική πολιτική που χρειάζεται να κάνουμε», διευκρινίζοντας όμως ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και «τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουμε».

Το θέμα των αναδρομικών έχει απασχολήσει και τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, εξετάζοντας σαν λύση να μην μετρήσει στο πρωτογενές πλεόνασμα της χρονιάς, το εφάπαξ κόστος που προκύπτει για δαπάνες, εάν προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες όπως ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

Από την άλλη, αν επανέλθουν τα κομμένα Δώρα και επιδόματα αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η Έκθεση Αξιολόγησης της Κομισιόν αναφέρει ότι πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο, δηλαδή να κοπούν ξανά μισθοί και συντάξεις.

Πηγή: newmoney.gr (ΠΑ 1/3/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!