Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Την Τετάρτη 27/3 η ψήφιση της νέας ρύθμισης για την α' κατοικία (upd)


Τα νέα κριτήρια ένταξης
Σήμερα «κληρώνει» η κατάθεση στη Βουλή της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κόκκινα δάνεια.

Ο στόχος να κατατεθεί μέχρι το βράδυ παραμένει, ωστόσο κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν με κατηγορηματικό τρόπο μία μικρή αναβολή. Σε αυτή την περίπτωση, λένε, η αναβολή θα είναι... για καλό διότι θα σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη σύγκλιση με τους θεσμούς στα ακανθώδη θέματα, οπότε «μπορούμε να περιμένουμε δύο ημέρες ακόμα σε ένδειξη καλής θέλησης». Οι αισιόδοξοι, πάντως, δεν αποκλείουν ολοκλήρωση των «βασικών» συζητήσεων σήμερα, οπότε το πλάνο κατάθεσης θα τηρηθεί κανονικά.

Ανεξάρτητα από το πότε θα κατατεθεί, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα, δηλαδή πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου – αλλά μετά το Euro Working Group που θα γίνει τη Δευτέρα.

Αυτό το ενδεχόμενο το άφησε ανοικτό χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή: «η πρόθεσή μας είναι να δοθεί (σ.σ. η ρύθμιση) στους βουλευτές μία δύο ημέρες νωρίτερα για να το μελετήσετε. Αν υποθέσουμε ότι θα είναι έτοιμο, θα δοθεί αύριο για να το συζητήσουμε στην επιτροπή της Βουλής την Τρίτη και στην Ολομέλεια την Τετάρτη», είπε.

Από αυτό συνάγεται ότι η ρύθμιση θα έχει τη μορφή είτε τροπολογίας (το πιθανότερο) που θα «κολλήσει» σε νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται την Τετάρτη, είτε νομοσχεδίου που θα συζητηθεί-ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.



«Η κίνηση απέδωσε»
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η απόφαση που έλαβε προχθές να καταθέσει τη ρύθμιση σήμερα είτε με είτε χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς στο περιεχόμενό της, απέδωσε.

«Οι σκληροί τεχνοκράτες που βγήκαν μπροστά τις προηγούμενες ημέρες ζητώντας ακόμα και το συνολικό ‘ξήλωμα’ της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, έδειξαν μεγαλύτερη διαλλακτικότητα, καθώς υπήρξε παρέμβαση των θεσμικών αξιωματούχων», λένε. Επικαλούνται προς τούτο την πυροσβεστική παρέμβαση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί προχθές το βράδυ, δηλαδή λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης.

Η θετική εξέλιξη συνέβαλε ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μη θέσει επισήμως θέμα στις Βρυξέλλες, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το συζήτησε με πρόσωπα-κλειδιά στο περιθώριο της εν εξελίξει Συνόδου Κορυφής.

Χωρίς αλλαγές «στον πυρήνα»
Ως προς το περιεχόμενη της νομοθετικής ρύθμισης, οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα είναι το κείμενο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών, χωρίς αλλαγές στον πυρήνα της, δηλαδή στα βασικά όρια (αντικειμενικής αξίας, υπολειπόμενου δανείου, ετήσιου εισοδήματος).

Ασαφής παραμένει η διάταξη για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν συναφθεί με εγγύηση την πρώτη κατοικία, καθώς, όπως έχουμε αναφέρει, η κυβέρνηση «συζητά» τη μείωση της αντικειμενικής αξίας και του ορίου καταθέσεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι βέβαιο εάν στη νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνεται το σύνολο των δεκάδων νομοτεχνικών λεπτομερειών ή εάν αυτές θα οριστικοποιηθούν στην πορεία εφαρμογής με υπουργικές αποφάσεις.

Ενδεικτική, ως προς αυτό, είναι η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση μέσω συνεντεύξεων που παραχώρησε χθες: «Ανεξαρτήτως από κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύω ότι αυτές τις μέρες θα διευκρινιστούν και θα αποσαφηνιστούν, εμείς πρέπει να προχωρήσουμε στην νομοθέτηση της προστασίας πρώτης κατοικίας, γιατί το έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι αυτή είναι η βούλησή μας και η πρώτη προτεραιότητά μας».

Τα νέα κριτήρια ένταξης, όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία 24ωρα σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών, είναι τα εξής:

• Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά. Στο σημείο αυτό η κυβέρνηση υποχώρησε υπό τις πιέσεις των Θεσμών, οι οποίοι έχουν διατυπώσει ισχυρές ενστάσεις ως προς την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στην προστασία.
• Το υπόλοιπο οφειλής παραμένει στις 130.000 ευρώ.
• Το σύνολο της κινητής περιουσίας (δηλ. καταθέσεις) διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ, αισθητά χαμηλότερα από την πρόταση της κυβέρνησης για 50.000 ευρώ.
• Η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 100% του υπολοίπου οφειλής. Εάν, για παράδειγμα, ένας οφειλέτης χρωστά 100.000 ευρώ, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του δεν μπορεί να υπερβαίνουν αυτή την αξία.
• Δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Το ετήσιο εισόδημά του να μην ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και τις 21.000 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (μέγιστη κάλυψη έως 36.000 ευρώ).
• Όσο αφορά στο κούρεμα της οφειλής, αυτό θα αφορά στο ποσό υπολοίπου οφειλής που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
• Η κρατική επιδότηση δόσης θα έχει διάρκεια 25 έτη, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.
• Θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα οι οφειλέτες που έχουν ήδη φτάσει στο δικαστήριο του Νόμου Κατσέλη και η αίτησή τους απορρίφθηκε. Αποκλείονται, ωστόσο, αυτοί για τους οποίους το δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι «δολίως» δεν εξυπηρέτησαν τις οφειλές τους -όσοι δηλαδή έχουν τη «βούλα» του στρατηγικού κακοπληρωτή.

Τι θα συμβεί με όσους έχουν ήδη υπαχθεί στον Νόμο

Όσοι βρίσκονται ήδη υπό την προστασία του Νόμου Κατσέλη είναι το «κλειδί» της επιτυχίας νέου πλαισίου, αφού αποτελούν την πλειονότητα της περιμέτρου των 150.000 οφειλετών που πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν μπορεί να υποχρεωθεί κάποιος που προστατεύεται ήδη να μεταπηδήσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Θα μπορεί, όμως, να υποβάλλει τα στοιχεία του και να λάβει την πρόταση της ρύθμισης από την τράπεζα προκειμένου να αποφασίσει εάν τον συμφέρει να αποποιηθεί την προηγούμενη προστασία και να ενταχθεί στο νέο καθεστώς.

Η τράπεζα θα πρέπει να απαντήσει στο αίτημά του εντός ενός μήνα -περιθώριο πολύ «στενό» που συνιστά μεγάλη πρόκληση για τα πιστωτικά ιδρύματα. Η διαδικασία βέβαια θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, τόσο ως προς τα κριτήρια της ένταξης όσο και ως προς τη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης.

Σε περίπτωση που ένας οφειλέτης δεν συμφωνεί με τη ρύθμιση που του προτείνεται, θα μπορεί να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Για να απολαμβάνει, όμως, την προστασία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του, θα πρέπει να καταβάλλει το 50% της μηνιαίας δόσης του στην τράπεζα.

Τι θα γίνει με όσους «κοκκινίσουν» το 2019
Η προστασία αφορά μόνο τα δάνεια που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2018, ωστόσο, εξαίρεση αποτελούν οι οφειλέτες με αναπηρία άνω του 67% ή όσοι έμειναν άνεργοι το 2019 και παρουσιάζουν σοβαρή αδυναμία πληρωμής, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Πηγή (ΠΑ 22/3/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!