Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Εντός του Μαρτίου οι ρυθμίσεις οφειλών προς Εφορία και Ταμεία


Οι "κίτρινες κάρτες" που έβγαλε η Κομισιόν κάθε άλλο παρά αλλάζουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τις διατάξεις για τις δύο νέες έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών προς τα Ταμεία και την Εφορία και σχεδιάζει να τις καταθέσει στη Βουλή εντός του Μαρτίου. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες, θέλουν την πλατφόρμα για τις αιτήσεις των οφειλετών προς τα Ταμεία να ανοίγει στα τέλη του μήνα.

Το επόμενο διάστημα θα έρθουν στην Βουλή «18 νομοσχέδια θετικών μέτρων» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος. Τα δυο από τα 18 νομοσχέδια θα αφορούν τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προκειμένου να μετριάσει τις ενστάσεις των θεσμών για τη ρύθμιση οφειλών στα ταμεία έχει αποφασίσει να βάλει «κόφτη» για όσους δεν θα έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2019 ενώ για να παραμείνουν στη ρύθμιση οι οφειλέτες θα πρέπει να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.



Όσον αφορά στη ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία, ανοικτό παραμένει εάν θα πρόκειται τελικώς για 120 ή για λιγότερες δόσεις προς την εφορία (ενδεχομένως και λιγότερες από 100), όπως δεν έχουν κλειδώσει επίσης και κρίσιμες λεπτομέρειες για την άλλη «παράλληλη» ρύθμιση για χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Όπως όλα δείχνουν, τα κυβερνητικά στελέχη μάλλον προέτρεξαν να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις και εξαγγελίες, καθώς οι διαβουλεύσεις «για τεχνικά θέματα» συνεχίζονται, όπως για τις ομάδες οφειλετών που θα μπορούν να ενταχθούν ή θα εξαιρεθούν και με ποιους όρους.

Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία δεν θα προβλέπει διαγραφή αρχικής (βασικής) οφειλής αλλά μόνο προστίμων και προσαυξήσεων, όπως η αντίστοιχη για τα Ταμεία. Θα ισχύουν επίσης κριτήρια και προϋποθέσεις για την ένταξη ή την απώλεια της ρύθμισης. Το «κούρεμα» θα προσφέρεται στο τέλος της ρύθμισης με τον όρο ότι οι οφειλέτες τήρησαν με συνέπεια ως τότε τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να αφήνουν απλήρωτα νέα χρέη.

Με τον ίδιο όρο για τήρηση συνέπειας και τακτικών πληρωμών, ετοιμάζεται να κατατεθεί ταυτόχρονα ή λίγο πιο μετά, και η διάταξη για σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών από κατασχέσεις. Όσοι αποπληρώνουν τμηματικά την οφειλή τους, θα βλέπουν να αυξάνεται και το ακατάσχετο όριο των 1.000-1.250 ευρώ που προβλέπει ο νόμος.

(ΠΑ 1/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!