Πέτσας: Lockdown έως 14 Δεκεμβρίου - Ανοίγουν τη Δευτέρα 7/12 τα εποχικά καταστήματα * ΟΑΕΔ: Μόνο ηλεκτρονικά η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων * ΕΛΓΑ: Παρατείνεται έως 15 Δεκεμβρίου η καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς του 2019 * ΟΔΔΗΧ: 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε από δημοπρασία εντόκων εξάμηνης διάρκειας με επιτόκιο -0,28% * Παρατείνεται έως 31/12 η τηλεργασία * Παράταση έως 9/12 στο πρόγραμμα της Περιφ. Αττικής για ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

9/3/19

Airbnb: Το όνειρο που γίνεται ...εφιάλτης


Μπορεί μέχρι σήμερα οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι το φαινόμενο Airbnb θα αποτελέσει τη νέα φούσκα που θα απογοητεύσει όσους έχουν επενδύσει σε αυτό, να διαψεύδονται, όμως το ζητούμενο είναι να εξακολουθούν να μην επαληθεύονται οι κακές προβλέψεις.

Και αυτό δεδομένου ότι όπως αναφέρουν ειδικοί, τα σημάδια κορεσμού αυξάνονται και πληθύνονται, γεγονός που σημαίνει , σε πρώτη φάση μειωμένα έσοδα για όσους έχουν επιλέξει να μετατραπούν σε ... ξενοδόχους. Σε αντίθεση με δηλαδή με τη χρυσή εποχή του Airbnb κυρίως το διάστημα 2010-2013, οπότε όσοι μπήκαν στη συγκεκριμένη αγορά πλούτισαν σήμερα λόγω της συνεχώς αυξανόμενης προσφοράς καταλυμάτων, τα περιθώρια κέρδους έχουν ψαλιδιστεί σημαντικά.

Ταυτόχρονα οι περιορισμοί που σχεδιάζει η κυβέρνηση να επιβάλει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα.Πώς όμως διαμορφώνεται το τοπίο;

Ο κόφτης

Με τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια να αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση και τις εξισώσεις να πολλαπλασιάζονται, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη λήψη μέτρων με στόχο τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Βέβαια το νομικό πλαίσιο έχει δημιουργηθεί από το 2016 αλλά δεν έχει ποτέ έως σήμερα ενεργοποιηθεί καθώς εκκρεμεί η έκδοση της απαιτούμενης Κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Τουρισμού.

Τι προβλέπει η διάταξη;

- Απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης για περισσότερα από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ.

- Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά με πληθυσμό με μικρότερο των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Ωστόσο εάν το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που εκμεταλλεύεται υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (κατά το οικείο φορολογικό έτος) μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια της μίσθωσης.

Πέραν της παραπάνω διάταξης, εξετάζεται η επιβολή περιορισμών, αλλά και συγκεκριμένων προδιαγραφών στη ενοικίαση των γραφείων, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν πλέον μια κρίσιμη μάζα στις πλατφόρμες των ηλεκτρονικών μισθώσεων.

Πέφτουν οι αποδόσεις

Η προσθήκη στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ολοένα και περισσότερων καταλυμάτων αναμένεται να οδηγήσει όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στη μείωση των αποδόσεων για τους “οικοδεσπότες”. Και μπορεί σε σχέση με το 2017, πέρυσι, ο τζίρος από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να ενισχύθηκε κατά 25% σε 1,9 δισ. ευρώ όμως το ζητούμενο είναι ποιο είναι το ύψος του τελικού καθαρού κέρδους που αποκομίζει ο ιδιοκτήτης. Σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσό που εντέλει εισπράττει ο εκμισθωτής του ακινήτου δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί, ενώ ποικίλει ανά περιοχή. Παρόλα αυτά η φθίνουσα πορεία των αποδόσεων δηλαδή το γεγονός ότι το τελικό κέρδος είναι μικρότερο, ενώ το χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου να αυτό να επιτευχθεί είναι μεγαλύτερο γίνεται αντιληπτή από την αλματώδη αύξηση του αριθμού των καταλυμάτων που βρίσκονται στο σύστημα.
Ακριβό σπορ η ανακαίνιση

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου απαιτεί την ύπαρξη ενός αρχικού κεφαλαίου που θα μπορούσε να αγγίξει μέχρι και τα 20.000 ευρώ ανάλογα με με το είδος απαιτούμενων εργασιών ανακαίνισης. Σύμφωνα με τους ειδικούς το κόστος των απαιτουμένων εργασιών εξαρτάται από την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών και το είδος των παρεχόμενων υποδομών και υπηρεσιών. Τα απαιτούμενα κεφάλαια κυμαίνονται από 3.5000 ευρώ για μικρής κλίμακας παρεμβάσεις όπως τη υλοποίηση περιορισμένης εσωτερικής διαρρύθμισης, τη τοποθέτηση θωρακισμένης πόρτας και κουζίνας έως και περίπου 20.000 ευρώ για την πλήρη αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, την επίπλωσή τους, την ανταλλαγή ειδών υγιεινής, την αντικατάσταση υδραυλικού και ηλεκτρικού δικτύου κλπ.

Πηγή: Ημερησία (ΣΑ 9/3/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!