Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Στο μικροσκόπιο της εφορίας αγοραπωλησίες ακινήτων και Airbnb


Οι ελεγκτές της εφορίας βάζουν στο στόχαστρο και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία μέχρι πρότινος δεν βρίσκονταν στις προτεραιότητες των Αρχών, καθώς το ενδιαφέρον εστιαζόταν στη μεγάλη φοροδιαφυγή από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα.

Ωστόσο, η εκτίναξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και η αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων βάζουν στο... κάδρο τα φυσικά πρόσωπα. Όπως επισημαίνεται στο σχέδιο της ΑΑΔΕ, κύριο μέσο εντοπισμού της φοροδιαφυγής αποτελεί η ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων στο πλαίσιο των ελέγχων.

Δηλαδή οι ελεγκτές θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του μητρώου ακινήτων και τις φορολογικές δηλώσεις καθώς και τα στοιχεία μεταβιβάσεων για να εντοπίσουν τα εξής:



1. Εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα στα έντυπα Ε1 και Ε2 από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ταυτίζονται με τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Στην περίπτωση αποκλίσεων, θα σχηματίζεται έκθεση ελέγχου και θα καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα που προκύπτουν,
2. Θα αναζητηθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων που έχουν γίνει με μετρητά προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των χρημάτων αλλά και αν έχει καταβληθεί ο φόρος μεταβίβασης που αναλογεί. Σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος καταβάλλεται κανονικά επί της αντικειμενικής αξίας, αλλά η συναλλαγή γίνεται στο σύνολό της με μετρητά. Στις περιπτώσεις αυτές θα ελέγχονται τόσο ο πωλητής όσο και ο αγοραστής για τυχόν φοροδιαφυγή ή ακόμα και ξέπλυμα χρήματος.

Επιχειρήσεις- επαγγελματίες
- Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, ο εντοπισμός της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης, πέρα από την ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών, προϋποθέτει επιτόπιους ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων από όλες τις διαθέσιμες πηγές.
- Στις επιχειρήσεις, η φοροδιαφυγή γίνεται με την καταχώριση στα βιβλία διογκωμένων δαπανών ή δαπανών ανύπαρκτων στο σύνολό τους, μέσω της χρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων.
- Έλεγχοι σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών. Θα ελεγχθούν κυρίως για την έκδοση φορολογικών στοιχείων ενώ δεν θα καθίσταται γνωστή εκ των προτέρων η ιδιότητα των συνεργείων. Με αυτόν τον τρόπο αποσκοπούν στην ανίχνευση παραβατικών συμπεριφορών και στον εντοπισμό διαφυγόντων εσόδων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε περιοχές και κλάδους επιχειρήσεων με αυξημένη παραβατικότητα.

Πηγή: Καθημερινή (ΤΕ 6/3/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!