Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Οι 8+1 κατηγορίες δανειοληπτών που μένουν έξω από τον νέο νόμο Κατσέλη


Οκτώ κατηγορίες "κόκκινων" δανειοληπτών- μαζί με τους στρατηγικά κακοπληρωτές- μένουν εκτός του νέου θεσμικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Και συγκεκριμένα, εκτός προστασίας θα βρεθούν:

1. Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου (αντικειμενική αξία α' κατοικίας μέχρι 250.000 ευρώ, υπόλοιπο δανεισμού μέχρι 130.000 ευρώ, εισόδημα από 12.500 ευρώ για τον άγαμο έως 36.000 ευρώ για τρίτεκνη οικογένεια).
2. Δανειολήπτες με "κόκκινα" δάνεια, που όμως δεν έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία.
3. "Κόκκινα" δάνεια με εγγύηση δευτερεύουσα κατοικία.
4. Τα δάνεια που δεν είχαν... κοκκινίσει στις 31/12/2018, δεν ήταν δηλ. σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.



5. Όσοι έχουν καταθέσεις το ύψος των οποίων υπερβαίνει- σύμφωνα με πληροφορίες- το 50% των οφειλών που πρόκειται να ρυθμίσουν. Δηλ. αν θέλουν να ρυθμίσουν "κόκκινες" οφειλές 130.000 ευρώ, οι καταθέσεις τους πρέπει να είναι μικρότερες από 65.000 ευρώ. Διαφορετικά αποκλείονται.
6. Επίσης, εκτός πλαισίου θα βρεθούν- σύμφωνα με πληροφορίες- εκείνοι οι δανειολήπτες που η συνολική ακίνητη περιουσία τους- εξαιρουμένης της α' κατοικίας- υπερβαίνει το διπλάσιο της προς ρύθμιση οφειλής. Αν δηλ. πρόκειται να ρυθμίσει δάνεια 130.000 ευρώ, το εξοχικό, το σπίτι στο χωριό, το οικόπεδο ή τα αγροτεμάχια θα πρέπει να έχουν αξία χαμηλότερη από 260.000 ευρώ.
7. Όσοι δανειολήπτες έχουν βρεθεί εκτός του νόμου Κατσέλη με οριστική δικαστική απόφαση, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει 'δόλος". Τέτοιου είδους αποφάσεις έχουν εκδοθεί για τις υποθέσεις που ο δικαστής διαπίστωσε ότι με δόλο ο οφειλέτης απέκρυψε ή παραποίησε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εισοδηματική ή περιουσιακή του κατάσταση.
8. Στόχος είναι ο νέος νόμος να μην αφήνει περιθώρια στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να τον χρησιμοποιούν ως "καταφύγιο", προκειμένου να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρχουν ισχυροί "κόφτες" που θα σκανάρουν το πλήρες περιουσιακό και εισοδηματικό προφίλ όλων εκείνων που θα καταθέτουν αίτηση υπαγωγής στο νέο πλαίσιο.

Τα αιτήματα θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα, στην οποία θα "φορτωθούν" τόσο τα τραπεζικά στοιχεία του κάθε δανειολήπτη, όσο και τα φορολογικά του στοιχεία.

Επίσης, δεν θα ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις του νέου νόμου και για όλους εκείνους τους οφειλέτες για τους οποίους έχουν κινηθεί οι διαδικασίες κατάσχεσης επίσης περιουσίας τους.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των δανειοληπτών θα χρειάζεται καθοδήγηση από δικηγόρο στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης.

Η δικαστική οδός για την λήψη καθεστώτος προστασίας θα συνεχίσει να υφίσταται για όσους έχουν υποβάλει ήδη αίτηση και αναμένουν δικάσιμο (αν θέλουν, πάντως, θα μπορούν να παραιτηθούν και να υποβάλουν αίτηση με το νέο καθεστώς μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας), αλλά και για δανειολήπτες που θα υποβάλουν εφεξής αίτηση στην πλατφόρμα και δεν καταλήξουν σε συμφωνία ρύθμισης με τις τράπεζες.

Πηγή: Έθνος (ΠΑ 1/3/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!