ΤτΕ: Ελλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 50.700 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

5/3/19

Κτηματολόγιο: «Ραβασάκια» με χαράτσι για 1 εκατ. ιδιοκτήτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Aνοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν «ραβασάκια» για περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες, αναφορικά με την πληρωμή αναλογικού τέλους κτηματογράφησης για τα προγράμματα κτηματογράφησης μετά το 2008, αφήνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι το αναλογικό τέλος αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου εάν από αυτή αφαιρεθεί το ποσό των 20.000 ευρώ (με «ταβάνι» τα 900 ευρώ), κάτι το οποίο σημαίνει ότι με αυτό δεν θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία μικρότερη των 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Έθνος, το συγκεκριμένο τέλος αφορά σε παλαιές κτηματογραφήσεις και συγκεκριμένα σε προγράμματα από το 2008 και μετά, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε πληρωθεί το τέλος κτηματογράφησης των 35 ή 20 ευρώ ανά δικαίωμα, αλλά όχι το αναλογικό τέλος. Αντιστοιχεί σε περίπου 1 εκατομμύριο ακίνητα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις πρωτεύουσες νομών.Οπως επισημαίνεται, μάλιστα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υπολογίζεται ότι η είσπραξή του θα επιφέρει αύξηση των εσόδων του φορέα, που εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης θα ανέλθουν στο ποσό των 5,4 εκατομμυρίων ευρώ. Αύξηση εσόδων προϋπολογίζεται για το Ελληνικό Κτηματολόγιο και από την είσπραξη τελών για τη χορήγηση πιστοποιητικού κτηματολογικών εγγραφών, διαδικασία για την οποία δεν αυξάνονται οι χρεώσεις των 9,5 ευρώ (και 4,5 ευρώ για κάθε επιπλέον κατηγορία, όπως, π.χ., εάν το ακίνητο έχει βάρη ή κατασχέσεις) που ήδη ισχύουν, αλλά υπολογίζεται πως τα αιτήματα θα είναι περισσότερα όσο προχωρεί το έργο της κτηματογράφησης – και, κατά συνέπεια, τα έσοδα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές του φορέα, σε περιπτώσεις μεταβίβασης, αγοραπωλησίας κ.λπ. σε ακίνητα με περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, εκείνοι που δεν το έχουν δηλώσει θα κληθούν να το πράξουν έστω και εκ των υστέρων, πληρώνοντας το αντίστοιχο τέλος κτηματογράφησης των 35 ευρώ ή 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους.

(ΤΡ 5/3/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!