Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

"Κόκκινα" δάνεια 11 δισ. ευρώ στον νέο "νόμο Κατσέλη"


Στα 11 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των δανείων που μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το σχέδιο έχει σταλεί στους θεσμούς και σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, τα 9 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε στεγαστικά δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. αφορούν επιχειρηματικά δάνεια όπου η κύρια κατοικία έχει δοθεί ως εξασφάλιση. Κατά τις τελευταίες επαφές, ωστόσο, μεταξύ Αθήνας και δανειστών, οι τελευταίοι εξακολουθούν να διατυπώνουν επιφυλάξεις για τα υψηλά όρια της ακίνητης περιουσίας που θα προστατεύεται από το νέο νομικό πλαίσιο, καθώς και για τη δυνατότητα ένταξης και επιχειρηματικών δανείων.

Οι θεσμοί θεωρούν επίσης πως το νέο πλαίσιο δημιουργεί ηθικούς κινδύνους και εμποδίζει την εμπέδωση μίας κουλτούρας πληρωμών, ενώ οι τράπεζες από την πλευρά τους εμμένουν στη θεσμοθέτηση δικλίδων ασφαλείας που θα αποκλείουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από τη δυνατότητα χρήσης των προστατευτικών διατάξεων.



Οι τράπεζες αναφέρουν ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση των μικρών στεγαστικών δανείων, αλλά και για τη σημαντική αποφόρτιση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που έχουν σωρευτεί στα δικαστήρια. Δίνει μάλιστα κίνητρα στους οφειλέτες, ιδίως σε αυτούς που έχουν υποβάλει ήδη αίτηση στον παλαιό νόμο Κατσέλη, να ρυθμίσουν ευνοϊκά τα δάνειά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι τράπεζες θα απευθυνθούν προληπτικά στους δανειολήπτες αυτούς.

Οι επίσημες διαπιστώσεις των τραπεζών για τις επιπτώσεις του νέου νόμου Κατσέλη στο τραπεζικό σύστημα επισημαίνουν τρία βασικά σημεία μέσω των οποίων το νέο πλαίσιο προστασίας θα μπορέσει να κάμψει τις αντιστάσεις του δείκτη redefault. Ο τελευταίος διατηρείται σταθερά τα τελευταία τρίμηνα πάνω από τον δείκτη ίασης (cure rate) μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε μία αναλογία 2,1% (δάνεια που ρυθμίζονται αλλά ξαναγίνονται "κόκκινα") έναντι 1,9% (δάνεια που επιστρέφουν σε ομαλή εξυπηρέτηση).

Όπως αναφέρουν οι τράπεζες, τα "όπλα" του νέου νομοθετικού πλαισίου προς αυτή την κατεύθυνση είναι α) η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης, β) η αναδιάρθρωση του δανείου με διαγραφή του ποσού κατά το οποίο η τρέχουσα οφειλή υπερβαίνει την τρέχουσα αξία του ακινήτου (πρώτη κατοικία) που συνιστά την εμπράγματη εξασφάλιση, σε μια αναλογία 120% και γ) η προοπτική του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εφόσον ο δανειολήπτης δεν καταβάλλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις.

Όπως αναφέρουν οι τράπεζες στο "πόρισμά" τους, για τα "κουρέματα" που θα διενεργηθούν στη βάση LTV 120% (αξία δανείου προς αξία ακινήτου), υπάρχουν ήδη επαρκείς προβλέψεις για την "απορρόφησή" τους, χωρίς να υπάρξουν κεφαλαιακές επιπτώσεις για τις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή η παύση πληρωμών από μέχρι σήμερα συνεπείς δανειολήπτες την οποία μπορεί να προκαλέσει η ευνοϊκή αντιμετώπιση δανειοληπτών με "κόκκινα" δάνεια, παραμένει ένας σοβαρός κίνδυνος. Οι τράπεζες, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος αυτός θα είναι διαχειρίσιμος.

Σημειώνεται ότι οι τελικές πτυχές του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας βρίσκονται ακόμη σε διαπραγμάτευση με τους "θεσμούς" και όπως διαφαίνεται, το σχέδιο νόμου θα πάει πρώτα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου και ύστερα στη Βουλή προς ψήφιση. Οι τράπεζες δεν μετέχουν πλέον στις συζητήσεις και αναμένουν την ολοκλήρωση του νόμου, ευχόμενες αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: capital.gr (ΠΑ 8/3/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!