Καθαρή νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 μονάδες στις ευρωεκλογές - Σε 12 από τις 13 περιφέρειες προηγείται η ΝΔ * ΙΟΒΕ: Το 65% των Ελλήνων μόλις τα βγάζει πέρα * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο

5/3/19

Μειώνεται στο 10% ο φορολογικός συντελεστής μερισμάτων


Στην κατάθεση τροπολογίας που προβλέπει την μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών (μερίσματα), προχώρησε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση το υπουργείο, κατέθεσε τη ρύθμιση που μειώνει τον φορολογικό συντελεστή στα μερίσματα για τις χρήσεις από 1/1/2019 και εφεξής στο 10%, από 15% που ίσχυε έως σήμερα. Η σχετική ρύθμιση προβλεπόταν στο πακέτο ελαφρύνσεων του φετινού προϋπολογισμού, το οποίο είχε εγκριθεί από τους θεσμούς και είχε ψηφιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων οδηγεί σε ετήσια απώλεια δημοσίων εσόδων κατά περίπου 45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος εμφανίζεται από το 2020 και μετά, δηλαδή κατά το έτος στο οποίο θα διανεμηθούν τα φετινά επιχειρηματικά κέρδη.Σε συνδυασμό με την μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29 στο 28% και της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών διαμορφώνεται στο 35,2% από 39,65% το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ΝΔ, στα πλαίσια του προγράμματός της για την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, ο φορολογικός συντελεστής των μερισμάτων προβλέπεται να μειωθεί στο 5%.

(ΤΡ 5/3/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!