Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Επίδομα ενοικίου και επιδότηση στεγαστικού δανείου ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας (πίνακες)


Στο πρόγραμμα του επιδόματος ενοικίου αλλά και αυτό της επιδότησης στεγαστικού δανείου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει μετά τον ανασχηματισμό και την αναπλήρωση των κενών στις κυβερνητικές θέσεις που είχαν προκύψει.

Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ, αφορά συνολικά σε 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους.

Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

Ενώ επίσης πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος.



Δεύτερος άξονας της πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας, σύμφωνα με την ομιλία Τσίπρα, είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, που σε γενικούς άξονες συμφωνήσαμε με τις Τράπεζες.

Πρόγραμμα που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αφορά σε νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια και σκοπεύει τόσο στην εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα όσο επίσης και στην στήριξη του Τραπεζικού συστήματος, στην μεγάλη κοινωνική προσπάθεια για την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων.

Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ αφορά περίπου σε 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα.

Με βάση το πρόγραμμα αυτό το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου ενώ οι Τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή τη μείωση επιτοκίου, την επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία.

Αναλυτικά τα κριτήρια που θα προβλέπουν οι δύο αποφάσεις για τα νέα επιδόματα στέγασης:




(ΤΕ 20/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!