Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Οδηγίες ΕΟΠΥΥ για τα βιβλιάρια υγείας - Τι πρέπει να γνωρίζετε


Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει όλους τους φορείς ότι είναι υποχρεωτική η καταχώρηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα βιβλιάρια ασθενείας.

Έγγραφο του Οργανισμού, που κοινοποιήθηκε στις υγειονομικές περιφέρειες, τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, υπενθυμίζει ότι οι γιατροί πρέπει να καταχωρούν και στο βιβλιάριο όσα καταχωρούν στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Οι δε φαρμακοποιοί πρέπει να τσεκάρουν τα αναγραφόμενα και να καταχωρούν με τη σειρά τους την εκτέλεση της συνταγής.

Έτσι, κάθε συνταγή πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από το βιβλιάριο.



Ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει ακόμη ότι εάν δεν τηρούνται τα παραπάνω, προβλέπονται κυρώσεις, τόσο για τους γιατρούς που συνταγογραφούν, όσο και για τους φαρμακοποιούς που εκτελούν τις συνταγές.

Κι όλα αυτά ενώ – θεωρητικά – τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αποφασίσει τη σταδιακή κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας.

Πριν λίγο καιρό, είχε γίνει γνωστό ότι για τις παροχές θα χρησιμοποιείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με εξαίρεση τα φάρμακα υψηλού κόστους που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για οποία προβλεπόταν διατήρηση των βιβλιαρίων.

Μάλιστα, φαίνεται πως έχει σταματήσει η έκδοση νέων βιβλιαρίων, και στον εν λόγω έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται πως ενδέχεται να μην μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση και πως στην περίπτωση αυτή, θα χρησιμοποιούνται ως βιβλιάρια υγείας τα παλαιού τύπου συνταγολόγια του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

(ΣΑ 9/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!