Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

«Φωτιά» στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων - Ποιες περιοχές επιβαρύνει


Με υψηλότερους φόρους θα επιβαρυνθούν τα ακίνητα που στεγάζουν καταστήματα και γραφεία στις πιο πολυσύχναστες εμπορικές γειτονιές μεγάλων πόλεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο «μικροσκόπιό» του τα επαγγελματικά ακίνητα και ετοιμάζεται να επαναπροσδιορίσει τους συντελεστές εμπορικότητας.

Την ίδια στιγμή η δεύτερη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών φέρνει αυξήσεις σε πολλές συνοικίες της Αθήνας. Μάλιστα, στα περιζήτητα ακίνητα δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και διπλασιασμός του εμπορικού συντελεστή, άρα και διπλασιασμός του φόρου που θα τα επιβαρύνει, κάτι που θα αυξήσει τον φόρο μεταβίβασης εμπορικών ακινήτων (πώληση, γονική παροχή και δωρεά) κυρίως σε περιοχές γύρω από τους σταθμούς του Μετρό, το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, στη Μαιζώνος στην Πάτρα κ.ά.



Σύμφωνα με την RealNews της Κυριακής η αύξηση του συντελεστή εμπορικότητας είναι ειλημμένη απόφαση, που όμως δεν πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο έτος καθώς οι χρόνοι πίεζαν για να ολοκληρωθεί πρωτίστως η πρώτη φάση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της εφημερίδας, η αναθεώρηση των συντελεστών εμπορικότητας θα γίνει από τους διορισμένους εκτιμητές, ταυτόχρονα με την δεύτερη φάση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, διαδικασία που επιδιώκεται να ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την εναρμόνισή τους με τις εμπορικές αναμένεται και αυτή να ολοκληρωθεί την άνοιξη και, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα σημάνει και νέες αυξήσεις σε κάποιες περιοχές, ακόμα και πυκνοκατοικημένες, όπως είναι η περιοχή των Αμπελοκήπων, το Μετς, το Παγκράτι και το παραλιακό τόξο των νοτίων προαστίων.

(ΣΑ 2/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!