ΤτΕ: Ελλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 50.700 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

21/2/19

Πού διαφωνούν οι θεσμοί για τα κόκκινα δάνεια


Σε 8 ημέρες από σήμερα ο νόμος Κατσέλη θα περάσει στην ιστορία. Το σενάριο παράτασης αν και κάποια στιγμή έπεσε στο τραπέζι πλέον δεν τίθεται από κανέναν ενώ κυβέρνηση και θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις προκειμένου το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να οριστικοποιηθεί και να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου.

Παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει τις συζητήσεις με τους τραπεζίτες για τις λεπτομέρειες του νέου πλαισίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει συμφωνηθεί ένα άτυπο μορατόριουμ με τις τράπεζες ώστε μέχρι να λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δανειολήπτες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να υπαχθούν στο νέο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη να μην γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων δανειοληπτών που δικαιούνται προστασίας.Τραπεζίτες και κυβέρνηση, επιχειρούν από κοινού να γράψουν τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου η κατάθεση του οποίου στη Βουλή πάει μάλλον για την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, κάνουν φύλο και φτερό το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εντοπίζοντας τα εξής τρία θολά σημεία:

- Το εισοδηματικό όριο των 12.500 ευρώ κρίνεται υψηλό για την κατηγορία των επαγγελματιών με δεδομένο ότι εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από 7.000 ευρώ.

- Το περιουσιακό όριο των 250.000 σε αξία πρώτης κατοικίας κρίνεται ελλιπές.

- Το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και με ποια περιοδικότητα θα πρέπει να επανεξετάζεται η εισοδηματική- περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης, η απάντηση του SSM στο σκέλος των πρόσθετων προβλέψεων που θα πρέπει να σχηματίσουν οι τράπεζες.

Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί
Και ενώ το θέμα των κόκκινων δανείων να αποτελεί τη βασική εκκρεμότητα της κυβέρνησης στις 27 Φεβρουαρίου η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα τη έκθεσή της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, θα βρεθεί ξανά στην Αθήνα ο κοινοτικός Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Επίτροπος επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Forum των Δελφών αλλά πριν το συνέδριο αναμένεται να έχει επαφές στην Αθήνα.

Πηγή: news.gr (ΠΕ 21/2/19)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!