Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Έρχεται ενιαίος πτωχευτικός νόμος για φυσικά πρόσωπα μέχρι τα τέλη Μαρτίου


Σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για την πτώχευση φυσικών προσώπων, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, κατέληξαν χθες κυβέρνηση και τράπεζες. Το σκέλος του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό (πρόκειται για το άρθρο 9 του νόμου 3869/2010, ο οποίος παύει να ισχύει από αύριο) ενδέχεται να κατατεθεί ακόμη και σήμερα στη Βουλή για να ψηφιστεί άμεσα.

Η χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη των δύο πλευρών στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την οριστικοποίηση των διατάξεων και των τεχνικών λεπτομερειών του νόμου για την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών, ξεκίνησε στις 10 το πρωί και διήρκεσε σχεδόν 10 ώρες. Συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο επικεφαλής του NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Θεόδωρος Καλαντώνης , η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη και στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας- Ανάπτυξης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 21 άρθρα του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον ν. Κατσέλη μεταφράστηκαν στα αγγλικά και το τελικό σχέδιο εστάλη στους "θεσμούς" αργά χθες το βράδυ.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, συνεργάτες του Υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη ανέφεραν ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς και με ομοφωνία το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης ότι η συμφωνία θα αντικαταστήσει από 1/3/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10, ενώ άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εισαχθεί το νέο πλαίσιο προς ψήφιση στη Βουλή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.



Το νέο πλαίσιο προστασίας δεν έχει αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας των δανειοληπτών, αλλά επιλύει σημαντικά ζητήματα που είχαν θέσει οι τράπεζες, με βασικό αυτό των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

Ειδικότερα, όσοι έχουν ήδη αιτηθεί την προστασία του νόμου Κατσέλη, του οποίου η δίμηνη παράταση λήγει σήμερα, θα μπορούν να παραιτηθούν από αυτόν και να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο νέο πλαίσιο προστασίας. Ωστόσο, όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα ελεγχθούν για το εάν πληρούν τα κριτήρια προστασίας από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, έτσι ώστε να μην φτάνουν στα δικαστήρια εφόσον δεν πληρούν τα κριτήρια. Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις που δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο υπολογίζονται σε 20.000.

Όπως συμφωνήθηκε, έμποροι και επιτηδευματίες που είχαν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και είχε απορριφθεί από το δικαστήριο λόγω ιδιότητας (ο νόμος προέβλεπε δυνατότητα υπαγωγής μόνο σε φυσικά πρόσωπα χωρίς εμπορική ιδιότητα), θα μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση υπαγωγής με το νέο πλαίσιο, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι δανειολήπτες που θα κρίνονται μη επιλέξιμοι από την ηλεκτρονική πλατφόρμα λόγω του ότι δεν θα πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας, θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο με αίτημα την παροχή προστασίας. Ωστόσο, δεν θα προστατεύονται από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους.

Μέσω πλατφόρμας, με αλγόριθμο, θα καθορίζεται αυτόματα και το ποσοστό της επιδότησης που θα μπορεί να λάβει ο δανειολήπτης. Το ύψος της επιδότησης θα κρίνουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη και αυτή δεν θα ανέρχεται στο 1/3 της μηνιαίας δόσης, αλλά θα μπορεί να είναι από σχεδόν μηδενική έως και στο 80%. Το ποσό της επιδότησης θα κατατίθεται κάθε μήνα από το δημόσιο στο λογαριασμό του δανείου και στην περίπτωση που είτε ο δανειολήπτης, είτε το δημόσιο δεν πληρώσει το μερίδιό του για 9 μήνες, η ρύθμιση θα παύει να ισχύει.

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους δανειολήπτες με δάνειο σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στις 31/12/2018, θα είναι ένα έτος, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου. Η προθεσμία για τους ανέργους και τα ΑΜΕΑ ορίστηκε στα 5 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά κριτήρια για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας είναι αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ και συνολικός δανεισμός με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία έως 130.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τόκων). Παράλληλα, ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, και συγκεκριμένα ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο έως 12.500 ευρώ και για ζευγάρι έως 21.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατη κάλυψη τις 36.000 ευρώ.

Οι ρυθμίσεις που θα προσφέρουν οι τράπεζες θα περιλαμβάνουν "κούρεμα" της οφειλής κατά το ποσό που θα υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας, επιμήκυνση έως 25 χρόνια (αρκεί να μην υπερβαίνει το ογδοηκοστό έτος ηλικίας του δανειολήπτη ή εγγυητή) και επιτόκιο euribor τριμήνου συν περιθώριο 2%.

Πηγή: capital.gr (ΠΕ 28/2/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!