Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Έρχονται και στην Ελλάδα τα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας με απεριόριστο χρόνο


Την ευρωπαϊκή τάση όπου τα προγράμματα συμβολαίου θα «χτίζονται» με βάση τον όγκο δεδομένων και θα προσφέρουν απεριόριστες τηλεφωνικές κλήσεις ετοιμάζεται να ακολουθήσει και η αγορά κινητής τηλεφωνίας στην χώρα μας, η οποία καθυστέρησε να ακολουθήσει τις εξελίξεις λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του economistas.gr, σε πολλές χώρες της Ε.Ε., τόσο σε μεγάλες αγορές της λεγόμενης «πρώτης ταχύτητας» όσο και στις μικρότερες που από πλευράς πληθυσμού μπορούν να συγκριθούν με τη δική μας χώρα, οι συνδρομητές προσέχουν ώστε να μην ξεφύγουν κατά την πλοήγησή τους στο Internet, όμως για τις τηλεφωνικές τους κλήσεις δεν χρειάζεται να το σκεφτούν για δεύτερη φορά αφού τα περισσότερα προγράμματα δεν περιλαμβάνουν όριο λεπτών ομιλίας.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς αναφέρουν πως η τάση αυτή αναμένεται να έρθει στο προσεχές διάστημα και στη χώρα μας, καθώς και εδώ τα δεδομένα είναι ο παράγοντας στον οποίο οι πελάτες δίνουν ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη των smartphones σε συνδυασμό με την εξέλιξη υπηρεσιών όπως το Viber ή το WhatsApp έχουν μετατρέψει την κλασική υπηρεσία φωνής σε... αξεσουάρ, αφού πολλές συνδιαλέξεις διεκπεραιώνονται μέσω των συγκεκριμένων εφαρμογών. Με τη μετάβαση σε προγράμματα με απεριόριστες κλήσεις θα οριστεί βεβαίως ένα ανώτατο όριο χρήσης σε μηνιαία βάση προκειμένου να αποφεύγεται η κατάχρηση, όμως στην πράξη ο συνδρομητής δεν θα έχει τον νου του στο ρολόι κάθε φορά που πραγματοποιεί ένα τηλεφώνημα.



Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αυτή η μετάβαση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η φυσιολογική εξέλιξη των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Υπενθυμίζουν πως στα μέσα της δεκαετίας του '90 σχεδόν καμία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη δεν χρέωνε την υπηρεσία SMS, θεωρώντας τη μη αξιοποιήσιμη εμπορικά. Βεβαίως η πραγματικότητα διέψευσε αυτή την εκτίμηση και στα χρόνια που ακολούθησαν βγήκαν πολλά προγράμματα που περιείχαν και ορισμένο αριθμό SMS στην τιμή του παγίου.

Την προηγούμενη δεκαετία η τάση αυτή κορυφώθηκε αλλά μετά το «κινητό Internet» και τις online εφαρμογές επικοινωνίας το SMS είναι σήμερα μια υπηρεσία που -όπως και η φωνή- δεν ανήκει στα «δυνατά όπλα» των εμπορικών προτάσεων των εταιρειών.

Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση προγραμμάτων με απεριόριστες κλήσεις είναι η σταδιακή στροφή μεγάλης μερίδας καταναλωτών σε προγράμματα που συνδυάζουν κινητή και σταθερή τηλεφωνία με συνδρομητική τηλεόραση και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τα προγράμματα με απεριόριστες κλήσεις πιθανώς να προκαλέσουν έναν νέο γύρο προσφορών και αντιπροσφορών από τα τρία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα, ωστόσο ελάχιστοι περιμένουν έναν νέο «πόλεμο τιμών» παρόμοιο με εκείνον που είχε σημειωθεί στην περίοδο 2009-2010 και, με μικρότερη ένταση, το 2013-2014.

(ΚΥ 10/2/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!