Απόφαση του ΚΑΣ ανοίγει τον δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό * Μείωση των εξαγωγών κατά 9% τον Ιούνιο * Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,3% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

14/2/19

Νέος "νόμος Κατσέλη": Κανένα περιθώριο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές


Μία εβδομάδα περιθώριο έχει η κυβέρνηση μέχρι να οριστικοποιήσει το τελικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να συμπληρώσει στην πρόταση όλα τα σημεία που παραμένουν κενά και στη συνέχεια να παραδώσει το τελικό κείμενο στους Θεσμούς.

Το οικονομικό επιτελείο μαζί με τις τράπεζες προχωρούν στην εκτίμηση των στοιχείων που έχουν στα χέρια ώστε να «κλειδώσουν» τα όρια για την ένταξη στο πλαίσιο προστασίας με βάση το ύψος του δανείου. Όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές όσο περνούν οι μέρες βρίσκουν κοινό τόπο στις λεπτομέρειες του νόμο.

Το βασικό στοιχείο και για τις δύο πλευρές είναι ο νόμος να μην αφήνει περιθώριο στους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» ώστε να εκμεταλλευτούν τα προνόμια του. Ως εκ τούτου, σε πρώτη φάση θα αποκλειστούν οι δανειολήπτες που έχουν λάβει πολύ υψηλά δάνεια. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία με αξία ακόμα και 200.000 ευρώ, εφόσον το δάνειο δεν ξεπερνά τις 120.000 ή τις 150.000 ευρώ.

Προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα ποσά και για την αξία της πρώτης κατοικίας, αλλά και για το ύψος του δανείου, οι τράπεζες επεξεργάζονται διαφορετικά σενάρια προσομοίωσης, ώστε να μπορέσουν να βρουν το τελικό μέγεθος των δανειοληπτών που θα μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου.Με βάση αυτά τα στοιχεία η κυβέρνηση θα μπορέσει να υπολογίσει και το τελικό «βάρος» που θα πρέπει να καλυφθεί, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό (για την επιδότηση δόσης), είτε από τις ίδιες τις τράπεζες, από τη διαγραφή μέρους των κόκκινων δανείων.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης έγινε αποδεκτό από τις τράπεζες και πλέον από κοινού οριστικοποιούν τα όρια του νόμου. Το γεγονός αυτό βοήθησε ώστε να αποκατασταθεί το αρνητικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, το οποίο είχε δημιουργηθεί μετά την κατάρρευση των συνομιλιών εξαιτίας της αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα του ορίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σημαντικό στοιχείο για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να μπουν οι απαραίτητοι «κόφτες» για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και να ευνοηθούν από τον νόμο μόνο όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.

Επιδότηση της δόσης
Κοινός τόπος έχει βρεθεί και για την επιδότηση της δόσης του δανείου. Το σχέδιο προβλέπει κάλυψη του 1/3 της δόσης των δανείων που θα ενταχθούν στο νέο νόμο και θα ρυθμιστούν εξωδικαστικά. Με αυτό το κονδύλι που θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ενισχύσει τα έσοδα των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει κίνητρο για τους δανειολήπτες να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των νέων τους δόσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση οι δανειολήπτες θα χάνουν τη ρύθμιση και θα βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας.

Ο μηχανισμός για την υπαγωγή των «κόκκινων» δανείων στη ρύθμιση θα είναι ηλεκτρονικός. Στην πλατφόρμα θα συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία του δανειολήπτη για να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του. Στο μέτωπο του υπολογισμού της νέας δόσης, θα προβλέπεται η επιμήκυνση του δανείου έως και 20 χρόνια, η μείωση του επιτοκίου, το «κούρεμα» του δανείου, αλλά και η επιδότηση της δόσης του δανείου.

Πηγή: huffingtonpost.gr (ΠΕ 14/2/19)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!